Premiär för Iso 39001

Nettbuss är först i Sverige med att certifiera sig enligt den nya trafiksäkerhetsstandarden. Detta är också en av de första standarderna som följer den nya strukturen för ledningssystemstandarder.

Bussbolaget Nettbuss är bland de första bussbolagen i Sverige som certifierar sig enligt den nya trafiksäkerhetsstandarden. Detta är också en av de första första standarderna som följer High level structure, den nya struktur som kommande versioner av ledningssystemstandarder ska följa.

ISO 39001 har som främsta uppgift att rädda liv och göra våra vägar säkrare. Standarden är utvecklad efter Trafikverkets nollvision och det internationella intresset för standarden är stort med bland andra WHO och World Bank som två deltagande organ i utvecklingsarbetet.

Certifieringen är ett kvitto på att Nettbuss arbete för ökad trafiksäkerhet håller en hög standard och att man är på rätt väg för att bli säkrare i trafiken. Arbetet ska också se till att chaufförer, resenärer och fordon får en bättre tillvaro. Fordon med mätinstrument och utbildning i sparsam körstil har bland annat resulterat i 20 procents minskad bränsleförbrukning. En mjukare körstil förbättrar även resenärernas komfort.

– Att som första bussbolag i Sverige bli certifierade mot den globala standarden för trafiksäkerhet känns både glädjande och stimulerande, säger Stefan Magnusson vd på Nettbuss.

Fakta

Om ISO 39001

Ger företag och organisationer oavsett bransch ett styrmedel att jobba med för att få ner döds- och skaderisken i trafiken. Standarden hjälper dessutom organisationen att bli mer miljövänlig och kostnadseffektiv i sitt resande. ISO 39001 vänder sig mot alla organisationer oavsett om det rör sig om busschaufförer, lastbilschaufförer eller säljare som är ute på vägen.

High level structure är den nya struktur som kommande versioner av ledningssystemstandarder ska följa, vilket bland annat ska underlätta byggandet av integrerade system.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.