Robotarnas tid är nu

De fascinerar och skrämmer oss på samma gång. Men det är bara att vänja sig, robotarna är här för att stanna.

Robotarnas tid är nu

Robotrevolutionen. Den har förutspåtts, med lika delar fruktan som fascination, många gånger förut. Tonen blir lätt alarmistisk: De tar våra jobb! Vi skapar ett samhälle där den mänskliga omtanken försvinner! Otaliga Hollywoodfilmer bygger på premissen att robotarna börjar tänka själva och gör revolt mot människan. Fast alla profetior om robotar som tar över världen har visat sig överdrivna – än så länge.

”Vi tenderar att överskatta teknologins kortsiktiga effekter och underskatta dess långsiktiga effekter.”

Vetenskapsmannen Roy Amara ligger bakom det bevingade citatet, som stämmer väl in på robotikens utveckling. Med tanke på att det i alla fall sedan 1920-talet har skrivits pjäser och science fiction-berättelser om robotar har deras intrång i våra privata liv varit marginella. Den stora revolutionen har skett inom industrin, militären och rymdtekniken. Ännu rullar inga WALL-E:s på våra gator och robotarna i våra hem är än så länge bara dammsugare eller gräsklippare.

Men kanske är det nu vi står på tröskeln till robotarnas era. Mycket tyder på det. Robotarna gör sitt intåg på fler arenor, liknar oss allt mer och interagerar med oss på ett mänskligare sätt.

Det tekniska utvecklingsarbetet går snabbare och idéerna sprider sig med hjälp av gemensamma plattformar och standarder, vilket gör att robotarna blir allt billigare. Forskningen kring artificiell intelligens har kommit så långt att det idag finns robotar som kan lära sig av och samverka med människor, de behöver inte längre styras eller övervakas av oss.

Samtidigt har stora investerare fått upp ögonen för robotikens möjligheter. Google har till exempel köpt upp åtta lovande unga företag och byggt ett eget robotprogram. Amazon är en annan nätjätte som investerat i robotteknik, då de tänker sig att framtidens varor kommer levereras med hjälp av drönare.

”Ersätter vart tredje jobb” Läs mer på nästa sida.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.