Robotarnas tid är nu

De fascinerar och skrämmer oss på samma gång. Men det är bara att vänja sig, robotarna är här för att stanna.

Robotarnas tid är nu

Den nya tidens robotar kan inte längre avfärdas som dumma maskiner. Även industrirobotarna har antagit en ny form. Roboten Baxter arbetar sida vid sida med personalen i produktionslinan och kan enkelt lära sig nya arbetsuppgifter genom att personalen (här behöver inga programmerare kallas in) handgripligen styr hans armar och visar vad han ska göra.

Baxter har ögon som visar i vilken riktning han tänker röra sig härnäst och han stannar upp ifall han stöter i en människa.

I Japan har man utvecklat en robot som ser ut som en sälunge. Den verkar, liksom levande djur gör, lugnande på äldre dementa personer i miljöer där det inte lämpar sig med riktiga djur. Sälen anpassar sig till sin ägare genom att lära sig vilka beteenden som belönar sig med klappar.

Andra miljöer där robotar har börjat användas i är på sjukhus, där de sköter materialtransporter, och i klädaffärer, där de inventerar varorna. Robotar förväntas ta över allt mer av tjänster och service i framtidens samhälle. På KTH i Stockholm pågår just nu ett forskningsprojekt som syftar till att lära robotar att sköta mer komplicerade uppgifter, till exempel hushållsarbete, som kräver samverkan och att de kan läsa av människors kroppsspråk.

Vart tredje jobb kommer att ha ersatts av it-lösningar inom 20 år enligt en bedömning av Etla, Näringslivets forskningsinstitut i Finland.

De områden där robotiseringen och datoriseringen väntas få störst genomslag är bland annat i servicesektorn och inom administration och sälj.

Det är helt enkelt hög tid att börja intressera sig för robotarnas framfart. Ska de ses som hot eller möjlighet? Robotarna kommer helt klart att ge oss ett bekvämare liv och möjlighet att slippa utföra mycket arbete. Olyckskorparna kraxar om att arbetslösheten kommer att stiga.

Men man kan lika gärna argumentera för att vi i Europa kan vinna på utvecklingen genom att omfamna den nya tekniken. Så resonerar EU-kommissionen, som tillsammans med 180 organisationer och forskningsinstitutioner har sjösatt det största civila robotprogrammet någonsin. EuRobotics heter initiativet och förhoppningarna är stora: 240 000 nya jobb ska skapas genom att integrera robotar inom tillverkning, jordbruk, sjukvård, transporter, säkerhet och hushåll.

Oavsett om vi ser fram emot det med skräck eller förtjusning – kanske skräckblandad förtjusning – verkar robotarnas storhetstid börja nu.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.