Sådana där dagar

Arbetsmiljö Vissa dagar flyter allt på i ett smidigt flow, andra dagar går i sirap. Hur bemöter du dina kollegor dessa dagar? Så här gör Sofia Segerlund.

Sådana där dagar

Jag är Sofia, och jag är managementkonsult. Mitt cv listar rader av kunskap och erfarenheter, av förmågor och positiva egenskaper. Lyhörd. Analytisk. Involverande. Jag är allt det där, för det allra mesta. Vissa dagar är jag det till och med lite extra. Sådana där dagar i zonen, dagar med flow. Dagar där allt flyger, där krispiga lösningar dansar ut ur kreativa teammöten, och jag går runt med en känsla av ”wow”.

Men så finns också de där dagarna i helt motsatt ände av skalan. Ni vet vilka jag menar. Dagar när kreativitet känns svårt att ens uttala. När tankarna envist söker vabb- snarare än jobblösningar. När den sociala och samtänkande sidan tagit ett steg tillbaka, och lämnat plats för den mer inbundna.

Sådana dagar. När det som lockar mest är att ensam dyka ned i projektadministration och utläggsredovisning, uppgifter som annars mer än gärna får vänta.

Sådana dagar kan man ställa sig frågan: Vad ska mina teamkollegor förvänta sig av mig? Ett måhända naturligt svar skulle kunna vara ”att de märker av det så lite som möjligt, eller egentligen inte märker av det alls”. Att det bara är att le och agera precis som vanligt. Något som går till en viss gräns men inte alltid hela vägen. Inte minst då de signaler som alltid slinker igenom – otålighet, distans – både lätt och outtalat tolkas som att det är ämnet eller kollegan som är orsaken.

Så hos oss är svaret numera ett annat: Det vi förväntar oss sådana där dagar är transparens. Att jag när jag checkar in i ett möte är öppen med att jag har lite låg energi, och kommer att bidra sakligt men kanske inte lika kreativt. Eller att jag är stressad över en annan fråga som stjäl tålamod och fokus. Att jag är en människa, med allt vad det innebär.

Transparens som gör att mina kollegor har en chans att möta mig där jag är. Som ibland till och med gör att en del av energin kommer tillbaka, att läget när det lagts på bordet liksom lagts just där, och lämnat mig mer redo att delta aktivt i mötet.

Mitt cv listar rader av kunskap och erfarenheter, av förmågor och positiva egenskaper. Jag har allt det där. Men vissa dagar är min tillgång till delar av det lite mindre. Och jag tror att vi alla vinner på att hantera det som något naturligt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste