nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Sofia Segerlund, managementkonsult på Karlöf Consulting.

Sådana där dagar

Vissa dagar flyter allt på i ett smidigt flow, andra dagar går i sirap. Hur bemöter du dina kollegor dessa dagar? Så här gör Sofia Segerlund.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Jag är Sofia, och jag är managementkonsult. Mitt cv listar rader av kunskap och erfarenheter, av förmågor och positiva egenskaper. Lyhörd. Analytisk. Involverande. Jag är allt det där, för det allra mesta. Vissa dagar är jag det till och med lite extra. Sådana där dagar i zonen, dagar med flow. Dagar där allt flyger, där krispiga lösningar dansar ut ur kreativa teammöten, och jag går runt med en känsla av ”wow”.

Men så finns också de där dagarna i helt motsatt ände av skalan. Ni vet vilka jag menar. Dagar när kreativitet känns svårt att ens uttala. När tankarna envist söker vabb- snarare än jobblösningar. När den sociala och samtänkande sidan tagit ett steg tillbaka, och lämnat plats för den mer inbundna.

Sådana dagar. När det som lockar mest är att ensam dyka ned i projektadministration och utläggsredovisning, uppgifter som annars mer än gärna får vänta.

Sådana dagar kan man ställa sig frågan: Vad ska mina teamkollegor förvänta sig av mig? Ett måhända naturligt svar skulle kunna vara ”att de märker av det så lite som möjligt, eller egentligen inte märker av det alls”. Att det bara är att le och agera precis som vanligt. Något som går till en viss gräns men inte alltid hela vägen. Inte minst då de signaler som alltid slinker igenom – otålighet, distans – både lätt och outtalat tolkas som att det är ämnet eller kollegan som är orsaken.

Så hos oss är svaret numera ett annat: Det vi förväntar oss sådana där dagar är transparens. Att jag när jag checkar in i ett möte är öppen med att jag har lite låg energi, och kommer att bidra sakligt men kanske inte lika kreativt. Eller att jag är stressad över en annan fråga som stjäl tålamod och fokus. Att jag är en människa, med allt vad det innebär.

Transparens som gör att mina kollegor har en chans att möta mig där jag är. Som ibland till och med gör att en del av energin kommer tillbaka, att läget när det lagts på bordet liksom lagts just där, och lämnat mig mer redo att delta aktivt i mötet.

Mitt cv listar rader av kunskap och erfarenheter, av förmågor och positiva egenskaper. Jag har allt det där. Men vissa dagar är min tillgång till delar av det lite mindre. Och jag tror att vi alla vinner på att hantera det som något naturligt.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Två vinnare av Svenska Leanpriset

Det blev två verksamheter som blev vinnaren av Svenska Leanpriset 2018 på en gala på Chalmers i Göteborg på onsdagskvällen. Av de tre finalisterna beslutade juryn efter mycket vånda att priset skulle delas av två likvärdiga vinnare.

Mobiloperatörerna med nöjdast kunder

Både privat- och företagskunder blir allt mer nöjda med sina mobiloperatörer. Men det räcker inte längre med bra tekniska tjänster, utan handlar nu om helt andra saker för att kunderna ska bli belåtna, visar en färsk studie från Svenskt Kvalitetsindex, SKI, som rankat operatörerna med nöjdast kunder.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.