Skit i framgångar, det är misslyckanden vi lär oss av

Förbättringsarbete Det spelar ingen roll hur fina och bra modeller och processer man har om medarbetarna inte vågar ta risker och kan lära av sina misstag. Det menar professor Samuel West, som på Kvalitetsmagasinet Live banar väg för förbättringsarbete kantat av misslyckanden.

Skit i framgångar, det är misslyckanden vi lär oss av
Karin Thorsell

– Jag är kräkfärdig på narrativet om den framgångsrike entreprenören. I vår kultur tillber vi framgång på ett patologiskt sätt, vi tror att det ska smitta av sig på oss. Men det vi lär oss mycket mycket mer av är våra egna och andras misslyckanden, säger Samuel West, professor i organisationspsykologi och curator av Museum of Failure.

Han berättar att 80 procent av alla innovationer misslyckas, men att de istället för att analyseras, snabbt sopas under mattan, även internt.

Nu vill han komma bort från det han kallar ”den eländiga” framgångshistorien, som han ofta menar följer exakt samma väg. Men sanningen är att hans museum, som skulle lägga ljuset på misslyckade produkter och affärsmodeller har blivit en otrolig framgång.

– Jag har skapat ett monster, säger han med ett skratt. Misslyckanden är mer nyanserat och innehållsrikt, det är roligare och mer lärorikt. Men vi kan bara lära oss om vi vågar prata om dem och stå upp för att vi fuckat up!

Psykologisk trygghet krävs

Samuel West delar med sig av en rad misslyckanden som finns i hans samling. Det är allt från en Coca-cola med kaffe till Colgates färdigmat. Från världens första könsneutrala sexleksak till Iteras cykel av plast. Allt från Google till Apple.

– Men det riktigt pinsamma är de företag som inte finns på museet, för de har inte vågat försöka. Vill vi nå förbättringar och skapa innovationer kommer misslyckanden att ske, och de behövs. De är en nödvändig del av innovationsprocessen.

Enligt Samuel West framhäver många organisationer att det är okej att testa sig fram, men att medarbetarna i verkligheten straffas för misslyckanden. Han berättar om en flygkrasch med två erfarna piloter. Den första förklaringen som angavs var att autopiloten inte varnade för att hastigheten var fel. Men i vidare utredning visade det sig att andrepiloten var fullt medveten om problemet, men inte vågade påpeka det för den mer seniora piloten.

– Då handlar det om en ohälsosam arbetsmiljö där psykologisk trygghet saknas. just psykologisk trygghet är viktigt för att våga jobba med förbättringar och innovationer.

KM: Berätta om ett eget misslyckande?

– När jag i Zagreb besökte Museum of broken realtionships bestämde jag mig för att starta Museum of failure. Jag firade såklart beslutet med en öl och gick direkt in och köpte domännamnet. Några dagar senare fick jag en faktura där det stod: ”grattis, du har köpt Musum of failure”.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste