Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sollentuna har tydligt fokus på resultatet

Kvalitetskommun Ett tydligt fokus på styrning och resultatuppföljning som leder till en välskött ekonomi och god service för kommuninvånarna. Det är den främsta förklaringen till att Sollentuna nu korats till Sveriges Kvalitetskommun.

Sollentuna har tydligt fokus på resultatet
Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna på Kvalitetsmässan i Sollentuna. Foto Leo Olsson.

Sollentuna är en växande kommun, strax norr om Stockholm, med drygt 73 000 invånare och visionen att vara Sveriges mest attraktiva kommun.

– Det är ett sätt att sticka ut hakan, men sammanfattar också vad vi vill göra för att uppnå resultat inom kommunens alla mandat, säger Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande (m).

För några år sedan antogs utmaningen att bli Sveriges Kvalitetskommun, där arbetet med den så kallade Kommunkompassen blev ett av de främsta verktygen. Det innebar bland annat att kommunen gick från en omfattande styrmodell med många kommunövergripande mål till en enkel och tydlig modell som pekar ut riktningen för kommunens utveckling utifrån verksamhetens grunduppdrag.

– Målet är att göra det bästa vi kan för alla invånare. Då är det viktigt att vi följer upp och ser till att vi får ut maximalt av varje skattekrona, understryker Henrik Thunes.

Den nya modellen består av tre delar:

  • • Kvalitetsstyrning handlar om att styra och följa upp grunduppdraget, stödja genomförandet samt utveckla arbetsformer så att kommunen håller hög kvalitet i den dagliga verksamheten.
  • Målstyrning bidrar till att lyfta blicken och fokusera på utveckling och förändring.
  • Ekonomistyrning, inklusive internkontroll, säkrar att varje skattekrona används på ett effektivt sätt.
  • I arbetet med styrmodellen ingår till exempel att kommunstyrelsen har ständiga dialoger med de olika nämnderna. Alla ledamöter i kommunfullmäktige får också regelbundna föredragningar av nämndordförandena.

– Två gånger om året har vi också möte med revisorerna då vi djupdyker i resultaten nedbrutna på nämndnivå, förklarar Henrik Thunes.

Det systematiska arbetet med att styra, leda, planera och följa upp har också gett resultat i form av både välskött ekonomi och god kvalitet på kommunal service.

Vad betyder utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun?

– Det är givetvis fantastiskt roligt och är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Inom näringslivet har man sedan länge talat om vikten av styrning och resultatuppföljning. Men det är givetvis lika angeläget inom offentlig verksamhet, säger Henrik Thunes.

Hur går ni vidare?

– Våra ansträngningar att bli bättre fortsätter med oförminskad styrka. Spelplanen förändras ständigt och vi måste hela tiden ligga i fas med utvecklingen. Utmärkelsen sporrar oss att göra vardagen ännu bättre för Sollentunaborna, sammanfattar Henrik Thunes.

Läs även:

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.