It-strul kostar miljarder

IT Miljarder slösas årligen bort i Sverige på grund av dåligt anpassade och strulande it-system i den offentliga sektorn.

It-strul kostar miljarder
Pixabay

Det visar en rapport som fackförbundet Vision har gjort tillsammans med TCO Development. 14 000 av Visions medlemmar har svarat på frågor kring it-stöd på deras arbetsplatser i kommun, landsting och regioner. De uppskattar den genomsnittliga dagliga tidsförlusten på grund av it-strul till 26 minuter om dagen. Det blir nästan 11 timmar som går till spillo varje månad. Vision har räknat på vad det kostar totalt sett till vad deras medlemmar tjänar. Bara för de 14 000 som deltog i undersökningen blir det 30,5 miljoner kronor.

– Det är svindlande summor vi talar om. Miljarder kronor slösas årligen bort på it-system som inte svarar upp mot behoven. Det här är tid och resurser som arbetsgivarna kan använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision i ett pressmeddelande.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.