Kommuner allt vassare på e-tjänster

Förbättringsarbete Kommunerna blir allt bättre på e-tjänster. Det visar en studie från Sveriges Kommuner och Landsting.

Samtidigt som förväntningarna ökar på att snabbt hitta svar på kommunens webbsajter, blir informationen också bättre och mer diversifierad. I nästan 200 kommuner kan elever söka till gymnasiet via webben. På ett 70-tal kommuners webbplatser går det att söka bygglov, jämfört med 24 stycken år 2012.

Totalt har 250 vanliga medborgarfrågor undersökts och inom två minuter ska det gå att hitta svar på frågan för att det ska klassas som godkänt. Den genomsnittliga svarsfrekvensen är cirka 80 procent och många kommuner närmar sig 100 procent. 2012 var genomsnittet bland alla kommuner i undersökningen 74 procent.

Vanliga tjänster

De vanligaste e-tjänsterna 2014 är att kunna ansöka om plats på förskolan (ca 200 kommuner), boka lokaler/fritidsanläggningar (knappt 200 kommuner) och låna/reservera böcker i biblioteket (nästan alla kommuner).

Fortfarande är det relativt få som erbjuder möjligheten att söka en plats till grundskolan via webb, liksom ansökan om färdtjänst, parkeringstillstånd och föreningsbidrag via webben.

Här kan du läsa mer

 

Fakta

Om undersökningen:

Under 2009 lät SKL ett team av studenter granska alla kommuners webbplatser utifrån drygt 250 vanliga medborgarfrågor. Uppföljningar har gjorts varje år sedan dess.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste