Rapport granskar välfärdens utmaningar

Förbättringsarbete Att upprätthålla en hög nivå på välfärdstjänsterna, till en åldrande befolkning med allt större och fler individuella krav, och till lägre kostnad. Det är den stora utmaningen för den offentliga sektorn.

I en ny white book från tjänsteföretaget ISS identifieras ett antal internationella trender som påverkar framtiden för den offentliga sektorn och outsourcing. Dessa inkluderar demografiska utmaningar, växande kundförväntningar och personalisering av tjänster. Man har också identifierat en förskjutning av den offentliga sektorns roll från tjänsteleverantör till kommissionär och facilitator med ett antal egna underleverantörer.

Studien listar också ett antal strategiska frågor som utmanar den offentliga sektorn, till exempel: behovet av att göra mer med mindre, balansera automatisering med ”the human touch”, och att bryta ner organisatoriska silos.

Enligt ISS koncernchef Jeff Gravenhorst, finns det ett ökat behov av att göra serviceleveransen inom den offentliga sektorn effektivare och till en lägre kostnad. Men han är oroad över att intresset för effektivitet och värde för pengarna verkar svagare i den offentliga sektorn än i privata företag.

– Ett exempel är myten om att timmarna som ägnas en specifik uppgift är det enda som sätter nivån på kvaliteten. Det är en uppfattning som är utbredd i den offentliga sektorn runt om i världen, konstaterar han.

ISS 2020 Vision – Future of Public Sector Outsourcing har tagits fram av ISS i samarbete med Copenhagen Institute for Future Studies och bygger på intervjuer med ett stort antal experter från hela världen, inklusive representanter för den offentliga sektorn, forskningsinstitutioner och outsourcingföretag.

Om ISS

ISS Facility Services är ett av Sveriges och Nordens största tjänsteföretag med 9 000 medarbetare i Sverige och 44 000 medarbetare i Norden.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.