Svenska startups får uppseendeväckande miljardinvesteringar

Innovation Trots en instabil ekonomi globalt drog svenska startups in investeringar på totalt 4,7 miljarder euro i fjol. En förklaring är att så kallade enhörningsföretag skapar ringar på vattnet.

Svenska startups får uppseendeväckande miljardinvesteringar
Foto: Stockadobe

Svenska startups har fördubblats i värde under de senaste fem åren, och skapat 41 enhörningsföretag, det vill säga företag som värderas till över en miljard dollar. Det framgår av Sweden tech report 2023 som tagits fram i samarbete mellan Vinnova, Tillväxtverket, Sveriges inkubatorer och science parks (SISP), Svenska institutet och Business Sweden. 

Enligt Vinnova har detta har lett till en snöbollseffekt där tidigare anställda från framgångsrika enhörningsföretag skapar och blir grundare till nya startups.   

– Det svenska startup-ekosystemet är avgörande för vår förmåga att förändras till ett samhälle som lever inom planetens gränser. Jag är glad att se att Sveriges exceptionellt starka position inom startups och enhörningsbolag fortsätter att imponera och ge resultat, säger Darja Isaksson, generaldirektör på Vinnova, i en kommentar.

Rapportens viktigaste fynd

  • Svenska startups har en total värdering på 239 miljarder euro.
  • Under de senaste fem åren har svenska startups fördubblat sitt värde.
  • Sverige har producerat 41 enhörning-startups, varav varje företag är värt över en miljard dollar.
  • Under 2023 drog svenska startups in ytterligare 4,7 miljarder euro i riskkapitalinvesteringar.
  • Sverige rankas på tredje plats i Europa för investeringar inom deep tech-investeringar och på andra plats för impact-investeringar under 2023.
  • 74 procent av de svenska investeringarna gick till impact-bolag.
  • Sverige behåller sin position och rankas som fjärde bäst i Europa för insamlade riskkapitalinvesteringar, tredje bäst för deep tech-investeringar och som näst bäst för impact.
  • Sverige rankas femte bäst i Europa baserat på det skapade värdet från universitetens spinout-startups.
  • Flera anställda på Sveriges enhörningsföretag har gått vidare och grundat nya bolag.
  • Svenska startups har globalt skapat 138 000 jobb, inklusive 79 000 jobb under 2023 i Sverige. De mindre företagen och enhörningföretagen står för 96 procent av de nya lokala jobben.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.