Europeiskt miljonprogram ska finansiera svenska tillväxtbolag

Tillväxt Europeiska investeringsfonden (EIF) har ingått ett mångmiljonavtal med företaget DBT Capital. Överenskommelsen gör det möjligt för bolaget att tillhandahålla upp till 285 miljoner kronor till små och medelstora företag som vill investera i hållbarhet, digitalisering och innovation.

Europeiskt miljonprogram ska finansiera svenska tillväxtbolag
Alexis Kopylov är vd för DBT Capital. Foto: Alexander Donka

Det är fjärde gången som företaget ingår avtal med EIF. Affären stöds av Europeiska unionens InvestEU-program.

– Vi är superglada och framför allt stolta över att ha fått förtroendet. Det är en rigorös process att få ingå avtal med EIF, men vi har sett till att leverera genom att dela ut pengar på ett sätt som ger effekt för de enskilda bolagen och det svenska samhället i stort, säger Alexis Kopylov, grundare och vd för DBT Capital.

DBT Capital räknar med att kunna hjälpa upp till 100 företag, beroende på lånens storlek. I snitt lånas 10 miljoner kronor ut till varje enskilt bolag, och hittills har DBT Capitol tillhandahållit skuldfinansiering till 160 bolag inom ramen för de tidigare EIF-programmen.

Varför just små och medelstora företag?

– Det är betydligt svårare för små och medelstora företag att säkra finansiering för att växa och utvecklas. De behöver och förtjänar mer. Därför vill vi säkerställa ett bra finansieringslandskap för dem. I Sverige är vid bäst på riskkapital och rätt så dåliga när det kommer till finansiering av tillväxtföretag, men det är hos dem man kan göra stor skillnad vad gäller hållbarhet, digitalisering och innovation.

Vilka SME:s får ta lån?

– De ska vara ett företag som är ledande inom hållbarhet, digitalisering eller innovation. Vi har tydliga kriterier, men vi hjälper också bolag aktivt att uppfylla kriterierna, säger Alexis Kopylov.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.