Regeringen satsar miljoner på cybersäkerhet

Nyheter Regeringen föreslår att 60 miljoner kronor ska läggas på att stärka kommuners, regioners och företags cybersäkerhet, i skuggan av en rad IT-incidenter.

Regeringen satsar miljoner på cybersäkerhet
Carl-Oskar Bohlin (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Acko Ankarberg Johansson (KD och Anna Starbrink (L) närvarade vid dagens pressträff. Foto: Regeringenskansliet

Under torsdagen presenterade regeringen ett paket med åtgärder som ska stärka det civila försvaret och cybersäkerheten. Satsningarna på totalt 385 miljoner kronor i vårändringsbudgeten 2024 riktar sig till exempelvis kommuner, regioner och beredskapsmyndigheter. Pengarna ska användas till saker som att rusta upp skyddsrum, öka lagerhållning av sjukvårdsprodukter, öka förmågan för dricksvattenförsörjning samt stärka landets cybersäkerhet.

Mer specifikt föreslår regeringen en satsning på 60 miljoner kronor för att stärka cybersäkerheten. I ett pressmeddelande skriver regeringen att ”den senaste tidens uppmärksammade konsekvenser av IT-incidenter och dess samhällspåverkan understryker vikten av att fortsätta höja Sveriges cybersäkerhet”.

Av dessa 60 miljoner får Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) 20 miljoner kronor till att öka takten i arbetet med att stötta mindre kommuner och företag med att informera, vägleda och tolka sina resultat i Cybersäkerhetskollen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.