Sveriges riksdag testar mindfulness

Från och med onsdag den 16 oktober kan ledamöter och medarbetare inom Sveriges riksdag prova på mindfulness.

Initiativtagare Anne Marie Brodén, Riksdagsledamot (M) och Ordförande i Kultur- och Hälsa föreningen, berättar:

– Jag har alltid varit fascinerad av Dag Hammarskjöld. Han införde ett ”stillhetsrum” i FN-skrapan redan på 50-talet. Det var det som inspirerade mig att lägga en motion om ”stillhetsrum” i Riksdagen. Nu fortsätter jag arbetet med att få in mindfulness i Riksdagen.

Tanken är att medarbetarnas inre tillstånd är avgörande för hur de fokuserar, fattar beslut och hittar kreativ lösningar.

Projektet genomförs tillsammans med instruktörer från Mindfulnessgruppen. De hänvisar till en studie i Harvard Business Review som visar att många av världens mest framgångsrika företag drivs av ledare som mediterar.

– Vi är stolta att vår riksdag tagit till sig så moderna och nytänkande metoder, som redan genomförs på banbrytande företag som Google och Apple. På till exempel Google rekommenderas alla att avsätta minst tio minuter av sin arbetstid varje dag för att öva sig i mindfulness, berättar Helena Liljedahl, vd på Mindfulnessgruppen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste