Kollegorna viktigare än chefen

Visst är chefen viktig, men stödet från kollegorna är ännu viktigare för att man ska känna sig motiverad på arbetsplatsen, visar ny forskning.

Att chefen och ledarskapet är viktigt för motivationen är en gammal sanning som nu måste omprövas. Forskaren Tomas Jungert har i flera undersökningar sett att kollegorna, och inte chefen, har störst betydelse för hur motiverad och engagerad man känner sig.

− Det kan bli fel när man alltid tittar på hur chefen stödjer en grupp och hur chefen ska göra för hur motivationen ska öka. Medarbetarna har man tidigare bara sett som ett socialt stöd, när det gäller hälsa och trivsel, men inte viktiga för själva arbetet. Det stämmer uppenbarligen inte, säger han i en intervju på UNT.se.

Thomas Jungert tror också att medarbetare kan känna sig motiverade, även om de inte är nöjda med chefskapet. Arbetsgruppen kompenserar för ett dåligt ledarskap genom att hämtar motivationen på annat håll.

Viktigast för motivationen är känslan av kontroll och att man kan styra över sitt arbete, men också att man lyssnar till varandra i gruppen och uppmuntrar varandra till olika uppgifter.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.