Tester allt vanligare vid rekrytering

HR Psykologiska tester har blivit standard i rekryteringsprocessen. Det visar en undersökning från TRR.

Tester allt vanligare vid rekrytering
7 av 10 tjänstemän får göra någon sorts tester under rekryteringsprocessen. Foto: Adobe Stock

TRR är Sveriges största omställningsorganisationen för tjänstemän. De har nu gjort en undersökning på 2 000 tjänstemän som visar att det blir allt vanligare att genomföra psykologiska tester på arbetssökande under rekryteringsprocess. Detta oavsett storlek på företaget. Av de tjänstemän som fick ett nytt jobb under 2022 svarade 67 procent att de fått genomföra någon form av psykologiskt test i sin rekryteringsprocess.

– Användandet av tester kommer troligen att bli ännu vanligare framöver. Mitt tips till arbetssökande är därför att öva den på här typen av tester för att vara väl förbered inför mötet med en potentiell arbetsgivare, säger Jesper Olsson, specialist inom jobbsökning på TRR, i ett pressmeddelande.

Tjänstemän får öva hos TRR

När arbetsgivare rekryterar är det vanligt att kandidater får genomföra ett personlighetstest eller ett begåvningstest. Personlighetstest ska visa till exempel personlighetsdrag och kandidatens preferenser, som hur man föredrar att arbeta eller hur man tar sig an och löser ett specifikt problem.

Begåvningstest syftar till att mäta exempelvis logiskt och abstrakt tänkande, ofta genom en sifferserie, ord, eller olika figurer som man ska pussla, utveckla eller sortera. TRR-barometern visar att det är absolut vanligast att en arbetssökande kandidat får genomföra personlighetstester eller en kombination av dessa två typer (65% under 2022). Endast två procent av de tjänstemän som fick nytt jobb under 2022 svarade att fick genomföra enbart ett begåvningstest.

TRR har till uppgift att stötta tjänstemän som blivit uppsagda. De erbjuder möjlighet att öva på testerna.

– Psykologiska tester är vanligtvis anonyma och genomförs oftast i början av en rekrytering, innan det blir aktuellt med intervju. Det möjliggör en mer fördomsfri rekrytering. Tester kan också hjälpa arbetsgivare att bygga team utifrån prefenser, önskvärda egenskaper, i stället för utifrån kompetenser, kommenterar Jesper Olsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.