Machokulturen fortfarande stor på byggarbetsplatserna

Arbetsmiljö Sexistiska, homofobiska och rasistiska skämt förekommer på arbetsplatserna enligt 70 procent av byggchefer. Det visar en ny undersökning som belyser machokulturen inom byggsektorn.

Machokulturen fortfarande stor på byggarbetsplatserna
Machokulturen saboterar målen i byggbranschen. Foto: Adobe Stock

Machokulturen fortsätter att dominera arbetsplatserna i samhällsbyggnadssektorn och diskriminerande skämt är för tredje året i rad det största problemet. Det visar Byggchefernas senaste årliga mätning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?
Monica Berling, kommunikationsansvarig på Byggcheferna.
Monica Berling, kommunikationsansvarig på Byggcheferna.

Monica Berling, kommunikationsansvarig på Byggcheferna, anser att det finns mer machokultur än vad samhällsbyggnadssektorn har råd med. Att machokultur är roten till många av de utmaningar branschen står inför som kompetensförsörjning, social hållbarhet, affärsrisker och säkerhet.

– Branschen kämpar hårt med att få in människor med annat kön, annan etnicitet och sexuell läggning, då fungerar det inte med så mycket intolerans. Machokulturen är ett snävt synsätt på hur andra ska vara och agera, det saboterar för målen som branschen jobbar mot, säger Monica Berling.

Yngre tar oftare avstånd

Beroende på chefernas ålder och kön råder det också vitt skilda meningar om kulturen på arbetsplatsen. Enligt sju av tio chefer i samhällsbyggnad dras skämt om etnicitet, sexuell läggning och om ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen. Var femte kvinnlig chef menar att kvinnoskämten förekommer ofta eller mycket ofta – bara 2 procent av de äldsta cheferna håller med.

– Att cheferna uppfattar samma verklighet olika beroende på ålder och kön är inte så konstigt egentligen, det handlar om olika generationer och olika värderingar, avslutar Monica Berling.

Men att män skulle vilja ha en machokultur är enligt Monica Berling ett missförstånd, det är snarare ett gammalt arv som har följt med den nya generationen. Undersökningens resultat visar att många yngre män ser machokulturen och tar avstånd ifrån den.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.