Just nu har många svårt att hitta rätt kompetens, och värst är det för företag som vill växa. Vissa branscher har ett tuffare läge än andra, men oavsett vilket är det en delikat uppgift att rekrytera rätt. Så hur gör man en proffsig rekrytering? Till att börja med kan man utvärdera läget. Vad är det för tidsperspektiv som gäller? Har du redan försökt och misslyckats? Angreppssättet måste kanske skilja sig åt beroende på om du kan planera långsiktigt eller inte. Är läget akut är det kanske inte heller realistiskt att förvänta sig att hitta den perfekta matchningen.
5 tips för smartare rekrytering
Rekrytering Många företag kämpar för att hitta rätt i rekryteringsprocessen. När kompetensbristen är hög gäller det att vända på stenarna. Här är några tips.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Bädda för framtiden
Har du ett långt tidsperspektiv? Utnyttja läget. Påbörja rekryteringen så tidigt du kan, för att maximera möjligheterna att hitta rätt kompetens. Tänk framåt – hur kan du gardera dig om kompetensbristen fortsätter på sikt? Ligg steget före och planera för dina framtida behov redan nu. Bygg gärna ut dina nätverk. Genom att utöka och fördjupa företagets relationer till exempelvis utbildningar och branschorganisationer förbättras utsikterna att hitta lämpliga kandidater när behovet dyker upp.
Rekrytera internt
Har du ett medellångt perspektiv? Inte oceaner av tid men ändå inget akut läge? Om rekryteringsprocessen hittills inte har lett någonvart, överväg att rekrytera internt. På arbetsplatsen kan det finnas en person med rätt grundkompetens, som skulle kunna gå in i en ny roll med viss kompletterande utbildning. En variant kan vara att ta in en person externt som redan går en utbildning, och erbjuda möjlighet att avsluta kursen på arbetsplatsen. Exempelvis Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsgivare stöd att sy ihop en utbildning efter deras behov.
Gräv där du står
Behöver du anställa nu? Se över dina nätverk. Använd mer okonventionella metoder – gå via sociala medier, sök på LinkdIn eller fråga runt i bekantskapskretsen. Kanske finns rätt person bland tidigare spontanansökningar? Är läget akut kan man behöva sänka kraven. Fundera på om det finns någon på företaget som kan byta arbetsuppgifter eller få ett vidgat ansvarsområde tills vidare. En konsult eller ett bemanningsföretag kan vara ett alternativ om det inte går att hitta rätt. Eller, om det finns resurser att ta hand om en sådan: anlita en praktikant. Kanske kan det bli morgondagens pangrekrytering?
Var en attraktiv arbetsgivare
I samtliga fall är det viktigt att tänka på att rekryteringen inte är någon envägsprocess. Det ligger konkurrenskraft i att vara en attraktiv arbetsgivare. När undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av rekryteringsplattformen Workspace tog reda på vad arbetssökande kandidater tycker är viktigast i rekryteringsprocessen, så hamnade effektiv kommunikation, snabb återkoppling och smidiga processer i topp. Men allra viktigast var det för kandidaterna att bli korrekt bedömda efter sina kunskaper och erfarenheter. De arbetsgivare som rekryterar enligt meriter och kompetens framstår helt enkelt som mer attraktiva på marknaden.
Fakta
5 sätt att rekrytera rätt
- Tänk framåt – planera för morgondagens behov och odla relationer till utbildningar etcetera.
- Rekrytera internt. Erbjud kompletterande utbildning till någon med rätt grundkompetens.
- Rekrytera från utbildningar. Låt dem avsluta utbildningen under anställningen.
- Sök på annorlunda ställen. Leta rätt profil på sociala medier, LinkdIn och i privata nätverk.
- Fräscha upp imagen. En attraktiv kandidat söker efter attraktiva arbetsgivare.
(Källa: Arbetsförmedlingen med mera)