”Quiet quitting” vanligt i Sverige

Medarbetare Tyst nedtrappning, ”quiet quitting”, förekommer på många arbetsplatser visar undersökning. Och vanligast är det bland unga medarbetare.

”Quiet quitting” vanligt i Sverige
Tyst nedtrappning – att göra minsta möjliga på jobbet. Foto: Adobe Stock

Hur ser det ut i vingården på din arbetsplats? Bara trägna arbetare som trampar vin för allt vad de är värda? Eller finns det en och annan vingårdsarbetare som bara trampar precis så mycket som krävs för att inte bli stillastående? Då är det inte omöjligt att denna vingårdsarbetare är svensk. Sverige ligger nämligen högre än det internationella genomsnittet för ”quiet quitting”, visar en undersökning gjord av det internationella bemanningsföretaget Randstad

Uttrycket ”quiet quitting” innebär att medarbetaren bara gör det som jobbet kräver och inget mer. Fenomenet började uppmärksammas i medierna för ett par år sedan och innebär alltså inte att medarbetarna slutar utföra sina ålagda uppgifter – de avstår bara ifrån att anstränga sig utöver det som krävs av dem.

Unga maskar mest

Eftersom det ligger stor konkurrenskraft i en engagerad personal så fasar många arbetsgivare mer för ”quiet quitters” än för att medarbetare faktiskt ska säga upp sig. Därför finns också goda skäl att sätta medarbetarengagemanget högt på prioritetslistan.

Quiet quitting – eller ”tyst nedtrappning” – är mer utbrett bland unga anställda. I åldrarna 25–34 år svarar 45 procent att de någon gång genomfört en tyst nedtrappning. För gruppen 55–67 år är motsvarande siffra 31 procent.

När nya generationer kliver in på arbetsmarknaden behöver arbetsgivare vara observanta på vad som engagerar just dem. Här gäller det att vara påläst – men även intresserad av den nya generationen, rekommenderar Camilla Campelo, HR-direktör på Randstad, i ett pressmeddelande.

Fakta

Från undersökningen

Har du någonsin gjort något av följande:

”Quiet quitting”

Sverige:

Ja 37,6 %

Nej 62,4 %

Totalt globalt:

Ja 31,1%

Nej: 68,9 %

Internationella quiet quitting-listans topp-10:

  1. Indien 56% 
  2. Hong Kong 43%
  3. Polen 43%
  4. Rumänien 41%
  5. Portugal 41%
  6. Sverige 38%
  7. Tjeckien 36%
  8. Norge 36%
  9. Singapore 35%
  10. Argentina 34%

Källa: Workmonitor

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.