Forskare: Hellre kvalificerade bedömningar än tester

Rekrytering Våra personligheter tillmäts för mycket betydelse vid rekrytering, och vi underskattar det sociala sammanhanget i vilken individen ska fungera. Det säger en organisationsforskare, samtidigt som marknaden för rekryteringsdata växer.

Forskare: Hellre kvalificerade bedömningar än tester
Stefan Svenningsson är organisationsforskare vid Lunds universitet.

Allt fler använder sig av personlighetstester vid rekrytering. Du kanske har varit med om det själv, att både du och rekryteraren i slutet av ett test får reda på ifall du exempelvis kategoriseras som lugn, tillbakadragen och självständig eller mer energisk, entusiastisk och dominant. Stefan Svenningsson, organisationsforskare vid Lunds universitet, kan förstå varför dessa tester tilltalar oss även om han tycker att det läggs för stor vikt vid personligheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Människor är ängsliga och söker sig till dessa verktyg för att reducera osäkerheten. Och vi vill ju gärna tro att vår personlighet är det viktigaste, säger Stefan Svenningsson.

Gruppdynamik och normer

Han är inte direkt emot testerna, men via sin forskning har han kommit fram till att resultatet inte nödvändigtvis avslöjar något om hur den jobbsökande skulle fungera i ett givet socialt sammanhang, som till exempel en arbetsplats. Alla har vi personlighet, men vi underskattar hur mycket vi påverkas av gruppdynamik och gruppnormer.

– Organisationssammanhanget påverkar en människas beteende. Det är svårare att sätta fingret på gruppnormera som styr, men ofta är de avgörande. Testet görs isolerat från den verklighet rekryteraren befinner sig i. Därför blir det ett trubbigt verktyg, säger Stefan Svenningsson.

Risken för felrekrytering försvinner ej

Vissa kanske sätter kaffet i halsen vid denna läsning, men det tror Stefan Svenningsson kan vara nyttigt. Han tror att marknaden för rekryteringsdata gagnar för mycket på osäkra och ängsliga rekryterare. Han skulle gärna se att fler gjorde kvalificerade bedömningar av sina kandidater, även om det är svårare och mer tidskrävande.

– Med tester kan man säkert bilda sig en grov uppfattning om hur en person är, men tyvärr kommer risken för felrekrytering ändå alltid att finnas. Det är viktigare att bilda sig en egen uppfattning, säger Stefan Svenningsson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste