Tre svenska innovationer prisas

Utmärkelse Tre innovationer belönas i år med utmärkelsen Quality Innovation Award. Gemensamt för de tre innovationerna är att de på ett eller annat sätt förbättrar livskvaliteten eller arbetsmiljön för människor.

Tre svenska innovationer prisas
Strålkastarljuset riktas mot tre svenska innovationer, bland annat en automatisk Armeringsstation. Foto: Skanska

Quality Innovation Award är en utmärkelse som varje år delas ut till företag, organisationer eller enskilda individer med innovationer som har en tydlig koppling till en medveten systematik i sitt arbete och en utgångspunkt från ett klart identifierat kundbehov. Det är ett av Sveriges äldsta innovationspriser och samlar varje år ett toppskikt av vad Sverige kan erbjuda i innovationsväg.

Priset delas ut i ett 20-tal länder och innovationerna blir därför jämförbara. I Sverige är det SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling – som delar ut den prestigefulla utmärkelsen.

I år belönas tre innovationer:

  • Mobile Application SeeWound
  • Automatisk Armeringsstation
  • Funki

Utmärkelsen delas ut vid en prisceremoni på Lindholmen Science Park i Göteborg den 8 december.

Innovation: Mobile Application SeeWound

Företag: DermaCut AB

Kategori: Health care sector innovations

Nyskapande app bedömer hur väl ett sår läker. Foto: Jeppe Gustafsson / BILDBYRÅN / COP
Nyskapande app bedömer hur väl ett sår läker. Foto: Jeppe Gustafsson/BILDBYRÅN/COP

Domarkommitténs motivering: Innovationen “Mobile Application SeeWound” som digitalt hjälpmedel för att bedöma hur väl ett sår läker är ett utmärkt exempel på hur nytänkande och digitalisering kan göra vårdprocesser snabbare, billigare och enklare. Innovationen är unik genom att bedömningen av sårets läkning kan göras digitalt och behovsanpassat på plats hos patienten, av fler personalgrupper. Innovationen visar vägen för sjukvården och andra branscher som strävar efter att förenkla vår vardag genom att flytta ut kunskap och beslut i värdekedjan nära den person som behöver hjälpen.

Innovation: Automatisk armeringsstation

Företag: Skanska Sverige AB

Kategori: Potential innovations

Enn uppfinning för att att tillverka armeringskonstruktioner kostnadseffektivt. Foto: Skanska
En uppfinning för att att tillverka armeringskonstruktioner kostnadseffektivt. Foto: Skanska

Domarkommitténs motivering: Innovationen ”Automatisk armeringsstation” är ett exempel på hur nytänkande och ny teknik kan förändra processer som traditionellt varit manuella och resurskrävande. Innovationen kan potentiellt förenkla konstruktioner genom att tillverka armeringskonstruktionerna kostnadseffektivt direkt på byggarbetsplatsen, med stora vinster både i arbetstid och arbetsmiljö. Konceptet ”Automatisk armeringsstation” är fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede, men framstår som skalbart med potential att nå en hög spridning både nationellt och internationellt.

Innovation: Funki

Företag: Funki Instruments

Kategori: Business innovations (Micro & Startup)

Innovationen Funki gör musikens värld mer rtillgänglig för intellektuellt funktionshindrade. Foto: Funki AB
Innovationen Funki gör musikens värld mer ttillgänglig för intellektuellt funktionshindrade. Foto: Funki AB

Domarkommitténs motivering: ”Funki” är ett fantastiskt exempel på hur teknik kan hjälpa oss människor att göra saker som tidigare varit svåra. Innovationen uppmuntrar till att inom musikens värld öka interaktion, samarbete och kommunikation mellan människor med olika intellektuella funktionsnedsättningar och bidrar samtidigt till lustfylld integration genom att visa att man trots olika förutsättningar kan mötas i musiken på lika villkor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.