Trend – allt fler använder standarder

Standard SIS säljer fler standarder. Försäljningen ökade under 2022 med åtta procent, och allt fler abonnerar på standarder.

Trend – allt fler använder standarder
Foto: Adobestock

Användandet av standarder går uppåt. Svenska Institutet för Standarder, SIS, kallar det för en trend i och med att de har sett en ökning av försäljningen av standarder de senaste åren.

– Det började under pandemin och vi märker att trenden håller i sig. 2022 ökade vår försäljning med ytterligare åtta procent, men den siffran skulle vara ännu högre om alla organisationer förstod fördelarna, säger Christer Jangel, försäljningschef på SIS i ett pressmeddelande.

Fler abonnerar

Det finns kvalitetsvinster att skörda med ett ökat användande av standarder, bland mycket annat kostnadsbesparingar inom såväl privat som offentlig sektor när verksamheten effektiviseras. Men ett skäl till ökningen är enligt SIS att fler tecknar abonnemang på standarder.

På senare tid har SIS även fått offertförfrågningar från internationella företag utan stark koppling till Sverige.

– Till skillnad från en del andra europeiska standardiseringsorgan låser vi inte rättigheterna till en viss dator eller person. Vi har inga planer på att göra det heller eftersom det är ett prioriterat mål för oss att göra det enkelt att använda standarder och sprida användandet till fler. Det är viktigt för att stärka svensk konkurrenskraft och hållbarhet, kommenterar Christer Jangel.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.