Johan Lundvall är vd på konsultbolaget Colligio och har sett branschen för upphandlingstjänster förändras radikalt de senaste tio åren.
Upphandlingsexperter larmar: ”Branschen är i ett moraliskt förfall”
Upphandling
Trots att offentlig upphandling regleras av en mängd olika lagar och regler är processerna under hot – och därmed även den samhällsviktiga konkurrenskraften. Det vittnar upphandlingsexperter som Kvalitetsmagasinet har pratat med om.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Då var det här knappt ett etablerat yrke. Nu har branschen exploderat och med det har oegentligheterna ökat. Vår bransch som borde vara den mest etiska med tanke på uppdraget har blivit en av de mer oetiska, säger han.
Rädsla leder till nya behov
Han sätter en stolthet i att värna om statliga medel och se till så att upphandlingar alltid leder till det som är bäst för kommunens, regionens eller myndighetens bästa, men är mycket bekymrad över att det inte är normen längre.
– Branschen är i ett moraliskt förfall skulle jag säga, och det är tyvärr ganska enkelt att utnyttja offentlig sektor eftersom där finns en stor rädsla för att göra fel – och människor är stressade på grund av nya krav och minskade resurser.
Colligio gör upphandlingar åt kunder vars tecknade avtal omfattar cirka 30-40 miljarder, och bolaget omsatte i fjol 62 miljoner kronor på ett 40-tal konsulter. Det är en siffra som Johan Lundvall är nöjd med.
– Tyvärr finns det bolag som inte verkar ha några skrupler alls. Är man en entreprenör som inte förhåller sig till etik så är detta en bransch där det är ganska lätt att tjäna stora pengar.
Samhällstjänsternas kvalitet riskeras sänkas
Det är inte bara upphandlingskonsulter som kan ställa till det vid offentliga upphandlingar. Också så kallade konsultmäklare försvårar för transparens och rättssäkerhet vid offentliga upphandlingar, det menar Carl Fläring, förbundsjurist på Innovationsföretagen. Konsultmäklare är en slags mellanhänder som bland annat används för att förmedla samhällsviktiga tjänster, såsom arkitekt- och ingenjörstjänster. Problemet, menar kritikerna, är att det sker utan någon som helst insyn – och därmed ökar risken för korruption. Värdet för konsultmäklare uppgick till sju miljarder kronor år 2023. Av dem står Region Stockholm ensam för 2,4 miljarder.
– Vissa hävdar att konsultmäklare är bra för små- och medelstora företag, för att de hjälper dem att komma fram i bruset, men det finns ingen fakta som stödjer den typen av påståenden, säger Carl Fläring.
Ur konkurrenssynpunkt är fenomenet tvärtom negativt som det ser ut idag menar han, eftersom konsultmäklarbranschen domineras av två stora företag, tillsammans utgör de 79 procent av hela marknaden, och dessa har snarare incitament att lägga uppdrag på leverantörerna de har erfarenhet av.
– Sedan jag började lyfta den här problematiken har jag fått mejl från människor som också anser att det här är ett sätt att runda LOU. Man kan ju fråga sig vad som händer med kvalitet- och innovationsfokus när upphandlingarna av konsultmäklare i regel endast är en upphandling av en administrativ tjänst.
Utbud och efterfrågan
Enligt Johan Lundvall är det svårt att åtgärda problematiken eftersom efterfrågan på konsulttjänster från offentlig sektor är så pass stor som den är idag.
– Många av beställarna är oerfarna och har bristfälliga kunskaper om hur lagkraven ser ut, och verkar styrda av rädslor att göra fel. I sin iver att undvika misstag begår man istället faktiska lagfel. Men det största problemet är som sagt att det finns konsulter som struntar i om det blir en bra affär för kund, då de endast bryr sig om att tjäna pengar, säger han och tillägger:
– En etisk upphandlingskonsult resonerar såhär: först gör man ett riktigt bra jobb och ser till att man har en riktigt nöjd kund. Sedan kan man fakturera, säger han.