Välkommen till administrationssamhället

Förbättringsarbete Verksamheter mäts på höjden och bredden som aldrig förr. Samtidigt ser vi en utveckling där renodlade administratörsroller nästan helt har försvunnit från arbetsmarknaden. Har vi kanske undervärderat administration som en egen kompetens, undrar KM:s krönikör.

Välkommen till administrationssamhället

Dags att göra reseräkningar! Jag hörde på radion att vi är på väg in i administrationssamhället och det låter ju inte så kul för en administrativ odåga som mig. Forskarna Anders Forssell och Anders Ivarsson har i sina studier funnit att anställda inom sjukvård, skola och polis bara ägnar hälften av sin tid åt kärnverksamheten.

Utvecklingen inom företag är densamma. Det låter ju inte klokt! Samtidigt sveper en digitaliseringsvåg genom organisationerna med löften om en automatiserad och smidig administration. Något har uppenbarligen gått snett.

Har ambitionen att alla ska sköta sin egen administration gått för långt? Vi har kanske undervärderat administration som en egen kompetens. Varför ska någon annan behöva ta hand om mina fakturor, reseräkningar eller dokumentation? En god dräng reder sig själv! Nämnda forskares bok Administrationssamhället beskriver en utveckling där renodlade administratörsroller nästan har försvunnit från arbetsmarknaden.

Fortsättning på nästa sida

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.