Varannan upplever negativa fördomar om sitt yrke

Företagskultur Nästan varannan svensk, 48 procent, upplever negativa fördomar mot sin egen yrkesgrupp. Personal inom sjukvård och skola känner sig mest utsatta för negativa fördomar. Det visar arbetslivsundersökningen, Manpower Work Life.

Vi bär alla på förutfattade meningar om andra människor. I rekryteringsarbetet gäller det att se igenom sådana fördomar eftersom man annars riskerar att missa dem som inte passar in i mallen – det vill säga de allra flesta.

Den nya undersökningen från Manpower visar att nästan varannan svensk, 48 procent, upplever negativa fördomar mot den egna yrkesgruppen. Två av tre, 66 procent, som arbetar inom pedagogiska yrken upplever att deras yrkesgrupp förknippas med negativa fördomar. Detta upplever även 65 procent av anställda inom hälso- och sjukvård.

Vissa grupper anser att de framför allt förknippas med positiva fördomar. 56 procent av anställda inom hantverksyrken tycker exempelvis att det finns fördomar som gynnar den egna yrkesgruppen.

Undersökningen visar också att en av fem, 20 procent, har mörkat den egna yrkestillhörigheten för att undvika fördomar. De som oftast mörkar sin yrkestillhörighet är anställda inom kultur och media, samt anställda inom hälsa- och sjukvård.

 

 

Tio i topp: Yrkeskategorier som upplever att deras yrkesgrupp förknippas med negativa fördomar

1. Pedagogiska arbeten

2. Hälso- och sjukvård

3. Service, handel, butik

4. Media, kultur

5. Kundtjänstarbete

6. Försäljning

7. Hantverksyrken

8. Forskning, utveckling

9. Bygg, anläggning

10. IT, data

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.