Säkrare gruvor genom lustfylld inlärning

Arbetsmiljö Hur kan spelteknik användas för att utveckla säkerhetstänkande och motivation? Spelföretaget Zordix har fått Vinnova-pengar för att testa idén i gruvbranschen.

Zordix, ett spelföretag som specialiserat på digitalt nedladdningsbara spel och interaktiva läromedel, har fått en miljon kronor av Vinnova för att utveckla en en interaktiv lärmiljö för säkerhet i gruvor med hjälp av spelteknik. Syftet är stärka attitydarbetet och öka motivationen hos arbetare och entreprenörer att ta till sig och tillämpa säkerhetsföreskrifter.

Genom spelet kan de skapa en miljö där inlärandet blir lustfyllt och där individen tar till sig sin arbetsmiljö- och säkerhetskompetens frivilligt och av egen drivkraft. Tanken är att inplantera goda riskminimerande attityder och beteenden hos medarbetarna genom att belöna dessa och genom att visa på konsekvenserna av dåliga attityder och beteenden.

Mål och slutresultatet är en fungerande prototyp som testats på målgruppen gruvarbetare och en studie i hur den senare kan utökas till en färdig produkt för marknaden.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.