Vårdkvaliteten naggas alltmer i kanterna – ”Enormt ekonomiskt fokus”

Sjukvård Kvalitet handlar inte om pengar utan om att kunna tänka nytt och smart, brukar det heta. Men vårdens fortsatta miljardbesparingar påverkar de facto kvaliteten - och säkerheten. Det menar Kristian Hjertén på Vårdförbundet.

Vårdkvaliteten naggas alltmer i kanterna – ”Enormt ekonomiskt fokus”

Årets budgetunderskott för Sveriges regioner prognosticeras att bli minst lika stort som för 2023, då regionerna gick back 12 miljarder. I en intervju med Kvalitetsmagasinet uttalar sig Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, om hur vårdkvaliteten kan påverkas. Hon upplever att läget är stabilt, trots de omfattande nedskärningarna. Kristian Hjertén, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Uppsala, ser en annan verklighet.

– När det blir ett så pass enormt ekonomiskt fokus som det är nu, tappar man bort patientperspektivet – och hur man ska genomföra vården. Vi har två olika staplar kan man säga – det ena är kraven vi har, och det andra är resurserna som finns att tillgå. Vi upplever att kraven ökar och ökar utan att resurser sätts till – utan vi ska snarare skära ner, säger han.

Det kraftigt växande glappet mellan de två staplarna tar sig i uttryck i form av en försämrad kvalitet, förklarar Kristian Hjertén. Inte bara på grund av att personalstyrkan bantas ner.

– Just nu har vi till exempel ett förslag om att vi ska stänga 15 stycken vårdplatser inom psykiatrin i Uppsala. De här patienterna kommer då hamna någon annanstans, de försvinner ju inte bara, säger han.

Han lyfter så kallade satellitpatienter som ett annat exempel. Det är när en avdelning som har tio vårdplatser men 15 patienter behöver placera de fem överinskrivna på någon annan form av avdelning. Exempelvis när äldre sjuka hamnar på barnsjukhuset.

– Barnspecialister har inte kompetens att ta hand om den äldre patientgruppen, och det skapar såklart en etisk stress. Förutom att arbetsbelastningen är så pass stor att man knappt har näsan ovanför vattenytan så behöver man alltså ta hand om ytterligare patienter som inte ens är ens specialitet.

Hur ser då framtidsvisionerna ut för den vårdpersonal som släcker bränder i detta nu? Enligt Kristian Hjertén är det fortsatt här och nu man befinner sig.

– Eftersom fokuset hela tiden är ekonomi och balans så finns det inget annat för ögonen. Vi måste spara en miljard, och vi ska göra det på alla möjliga sätt. Alla ska komma med sparförslag, och då blir det allt från att spara på toapapper till att stänga vårdplatser.

Kan ni sätta tilltro till SKR:s ord om att det ser ut att lugna sig nästa år?

– Det är svårt att känna tillit när det har varit problem så pass länge som det har. Vi sätter tillit till orden när vi ser faktisk skillnad.

Hur gör man för att orka försöka säkra kvaliteten i ett sådant här läge?

– Det vi ser som den vanligaste förklaringen till att man stannar på en arbetsplats är kollegerna. Man försöker hålla ihop och förbättra situationen tillsammans. Vi vet också att vi har otroligt bra skyddsombud som går in och begär riskanalyser och hjälper till att prioritera arbetet för att säkra patientsäkerheten – och någonstans ändå försöka planera framåt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste