Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Vårdplanering via videolänk

Redan 2007 började Akademiska sjukhuset i Uppsala använda sig av vårdplanering via videolänk. Nu gör sjukhuset en ännu bredare satsning för att även kunna erbjuda planering via videolänk till kommunerna.

– Vårdplaneringsmöten tar sällan mer än 30 minuter, men transporten till och från sjukhuset samt tiden det tar att hitta parkering är varken bra ur ett ekonomiskt perspektiv eller för miljön. Beräkningar gjorda på Akademiska visar att varje sådant möte som görs via videolänk spar 20 kilo koldioxid, säger Ingrid Martinsson, vårdkoordinator inom Akut- och Rehabdivisionen i ett pressmeddelande.

Vanligt med fortsatt stöd

När patienter som fått en stroke, genomgått en större hjärtoperation eller är multisjuk blivit utskriven från vårdavdelningen är det vanligt att de behöver fortsatt stöd och vård i sin hemkommun. Tidigare har bland annat biståndshandläggare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och anhöriga kallats till möten på Akademiska sjukhuset för att ta fram vårdplaner för dessa patienter, men nu är tanken att vårdplaneringen istället ska skötas via videolänk.

– Ibland är det svårt att snabbt hitta en tid som passar alla berörda. Det nya sättet att genomföra vårdplanering underlättar för alla parter. Snabbare möten kommer att innebära färre vårddygn samtidigt som kommunerna spar restid, säger Ingrid Martinsson som ser ekonomiska fördelar både för både patienternas hemkommuner och Akademiska sjukhuset med det nya upplägget.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.