Världskvalitetsdag i digitaliseringens tecken

Kvalitet På torsdag firas World Quality Day för trettionde året i rad i Sverige. Den här gången sker konferensen digitalt och som vanligt i SFK:s, Svenska Förbundet för Kvalitet, regi. Temat för dagen är Kvalitet 4.0.

Världskvalitetsdag i digitaliseringens tecken
Folke Höglund, Vice Ordf. SFK Väst.

World Quality Day hålls i flera längder globalt den andra torsdagen i månaden.

I vissa länder håller man istället en kvalitetsvecka medan ASQ, American Society for Quality har kvalitet som tema under hela november månad i USA.

I Sverige är det SFK som arrangerar kvalitetsdagen. Denna gång är det Folke Höglund, SFK Väst, tillika tidigare kvalitetschef vid SKF, som ansvarar för program och arrangemang.

– Vi har Kvalitet 4.0 som tema detta år som jag tror kommer att tilltala en kvalitetsprofessionell publik. Vi är mitt uppe i ett paradigmskifte som påverkar i stort sett allt i samhället, inte minst inom området kvalitets-/verksamhetsutveckling

Kan bli mer effektivt

Folke Höglund och SFKs ambitionen är egentligen inte att tillföra ett nytt begrepp med uttrycket Kvalitet 4.0. Det handlar mer om att uppmärksamma hur kontroll, och kvalitetsstyrning och kvalitetsutveckling kan bli ännu mer effektivt med hjälp av digitalisering.

– Vad jag kan se har vi inte kommit jättelångt i Sverige ännu. Det är inte helt lätt att hitta levande exempel.

Dock kommer SKF:s svenska chef Ajay Naik att hålla en konkret programgrampunkt under förmiddagen där han kommer att prata om hur SKF börjat tillämpa Kvalitet 4.0 i en avancerad Industri 4.0 produktionslinje SFK har arbetat med Kvalitet 4.0 och Industri 4.0 på en industrilinje.

En spinoff

Sandra Mattsson, Rise.
Sandra Mattsson, Rise.

Sandra Matsson från Rise kommer att prata om hur organisationer transformeras i digitaliseringens spår. Sandra Matsson jobbar med projektet ”Production 2030” där Rise driver en del i Teknikföretagens regi.

– Man kan säga att ”Production 2030” är en spinoff på Industri 4.0 som handlar om digitaliseringen i tillverkningsföretag; World Class Manufacturing, säger Folke Höglund.

SFK har ambitionen att visa hur Data Management och uppkoppling kan vässa kvalitetsarbetet. Det ger möjligheter att styra processer och även med kommunikationen och data där man får in data från produkters i kunders applikationer, så kallad IoT, Internet of Things, för att ge input till förbättringar.

– Vi försöker bygga något som är användbart för medlemmarna i deras vardag och fortfarandet är det här området ganska obetad mark, säger Folke Höglund.

Ida Gremyr, biträdande professor vid Chalmers.
Ida Gremyr, Chalmers.

Medverkar gör även Mats Deleryd, SIQ, Lars Sörqvist, Sandholm, Ida Gremyr, Chalmers, Jason Martin, Linköpings universitet, Peter Häyhänen, VGR och Agnetha Folestad, Vd Capio Lundby Sjukhus.

Medverkan på World Quality Day kostar inget och anmälan görs på SFKs hemsida.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.