De danska forskarna skickade ut en nationell undersökning till människor mellan 18 och 59 år med frågor om arbetsmiljö, hälsa och antalet sjukdagar. 2403 personer som angav att de jobbade på kontor svarade på enkäten som jämförde kontorstyp med antalet sjukdagar personerna själva angav att de hade. Hänsyn togs till kön, ålder, kroppsvikt, rökning och andra faktorer som kan ha betydelse för välbefinnandet och därmed utfallet på studien.
Fler sjukdagar
Resultatet visade att personer som delar rum med en annan person uppvisade 50 procent fler sjukdagar än dem med eget rum. Medarbetare som satt tillsammans med två till sex andra personer hade 36 procent fler sjukdagar och de som satt i helt öppna planlösningar med fler än sex personer hade 62 procent fler sjukdagar än dem som fick arbeta i ett eget kontor.
Studien ger inga svar på varför de öppna kontorslandskapen leder till försämrad hälsa men forskarna pekar ut ett par tänkbara förklaringar.
* Buller. Höga ljudnivåer kan leda till hörselnedsättningar, irritation och sömnrubbningar.
* Ventilation. Öppna (danska) kontorsmiljöer har oftare automatiska ventilationssystem vilket skulle kunna påverka.
* Virus. Smittor sprids lättare mellan medarbetare som ständigt befinner sig i samma rum.
* Brist på avskildhet. En chef som kikar över axeln, kollegor lägger sig i arbetet, pratar och stör kan hindra medarbetarens arbetsfrihet och störa koncentrationsförmågan vilket kan leda till en högre stressnivå.
Eget rum
Forskarna ifrågasätter försiktigt det kloka i öppna planlösningar. Även om tanken med dessa ofta är att öka kommunikationen mellan medarbetare och därmed underlätta arbetet och produktionen så pekar resultatet av studien på att priset för denna kommunikation istället blir minskad produktivitet, ökad stress och större sjukfrånvaro.
Läs mer:
http://www.sjweh.fi/show_abstract.php?abstract_id=3167