Vilka framgångar borde ni få fira?

BLOGG Vi borde bli bättre på att fira gemensamma framgångar. Det menar Lena André på Lean Forum och skickar med en uppmaning: nominera till Svenska Leanpriset 2022.

Vilka framgångar borde ni få fira?
Vem vill du nominera till Svenska Leanpriset i år? Lean forum Foto. Glenn T Unger

Att fira framgång är kul, att fira gemensam framgång tillsammans är flera gånger roligare. Generellt skulle jag tro att vi firar framgångar i arbetslivet för lite. Så väl stora som små framgångar.

I januari 2019 hade vi förmånen att fira med hela företaget att vi under hösten 2018 vunnit Svenska Leanpriset (tillsammans med Cancerrehabkliniken på SUS). Att vi kunde vinna berodde på att vi sedan 1998 arbetat efter filosofin ”Ständiga förbättringar baserat på allas engagemang”.

Vi har med ledningen i spetsen utvecklat vår verksamhet genom att utveckla våra medarbetare, förbättrat våra flöden, skapat långsiktiga relationer med våra partners och arbetat systematiskt med grundorsaksanalyser. Det har gett oss en stabil grund att stå på, att falla tillbaka på, att växa på och därmed gett oss en lönsam tillväxt.

Man skulle kunna säga att vårt ”Leantänk” har blivit en naturlig del av vår verksamhet. Avgörande för att lyckas långsiktigt är ledningens engagemang och tilliten till medarbetarna. Medarbetare som trivs, ges och tar ansvar samt vet vilka mål de arbetar mot är en förutsättning för bra resultat.

Att vinna Svenska Leanpriset var något som gjorde oss stolta, något som svetsade oss samman ytterligare. Det var en väldigt kul resa från att besluta sig för att delta i tävlingen, att lyckas bli finalist, att bli ”grillade” av tre mycket kompetenta representanter från Lean Forums Leanpriskommitté i samband med deras platsbesök att till sist sitta där jättenervös inför prisutdelningen. Den resan slutade ju fantastiskt bra för vår del.

En resa har ju i mina ögon en start och ett slut men en Leanresa slutar aldrig. I berättelsen om vår Leanresa kan vi berätta hur vi lyckats hittills och vart resan är på väg härnäst men inte var vi slutar. Vad vi vet är att vi strävar mot att bli lite bättre varje dag.

Under resans gång gäller det att ledningen förstår att det tar tid. Det kräver kunskap. Det kräver mod, mod att våga prova nya arbetssätt och metoder i vilka man ibland kör i diket. Och det kräver tålamod om man vill ha ett långsiktigt resultat.

Är ni organisationen eller företaget som är stolta över er pågående Leanresa? Då undrar jag: har ni modet att skicka in en anmälan till Svenska Leanpriset 2022?
Lena André, styrelsemedlem Lean Forum Sverige och Lean koordinator på Parker Hannifin, Trollhättan

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste