48 chefer pensioneras varje arbetsdag

Ledarskap Ungefär 126 000 chefer kommer att försvinna från arbetsmarknaden under de närmaste tio åren. Det visar Ledarnas kartläggning av landets chefsförsörjning som pekar på att chefsrollen behöver förändras så att fler villa axla ansvaret.

48 chefer pensioneras varje arbetsdag
Pixabay

126 000 chefer på tio år motsvarar 48 chefer som pensioneras varje arbetsdag i Sverige. Och vilka kommer att ta över? Rapporten visar att andelen chefer under 35 år i privat sektor fortsätter att sjunka och blir allt lägre. I början av 2000-talet var andelen runt 15 procent, nu är den på 10 procent.

– Det är dystert att vi nu ser en sjunkande andel unga chefer. Vi tror att chefsrollen behöver förändras så att fler vill axla ansvaret. Bra chefer och ledarskap är en avgörande konkurrensfördel, säger Annika Elias, ordförande Ledarna.

Sverige ligger också i bottenskiktet enligt den internationella jämförelsen från statistikorganisationen Eurostat, gällande andelen chefer under 35 år. I topp ligger Malta (48,8 procent), medan Sverige ligger på 27,6 procent efter länder som Polen, Rumänien och Slovakien.

I Sverige finns störst andel chefer som närmar sig pension i Västerbotten (30,6 procent), som går om Dalarna som toppade pensionärsligan i fjolårets rapport. Stockholm är fortsatt det län med lägst andel chefer som är 55 år och äldre, andelen chefer under 35 år är störst i Stockholm (10,7 procent).

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.