Antalet miljöinspektioner minskar

Arbetsmiljöverket har inte råd att genomföra tillräckligt många inspektioner i grundskolan för att ha en förebyggande tillsyn.

Antalet arbetsmiljöinspektioner i grundskolan har minskat kraftigt. Det visar undersökningen Arbetsmiljöverkets skolinspektioner 2006-2010. Orsaken är att anslagen till arbetsmiljöinspektionerna har minskat med 30 procent.

Det betyder mindre pengar till rikskampanjer för minskat våld och mindre buller i skolan till exempel. Dessutom kontrollerades skolor över hela landet genom inspektionerna. Idag genomförs bara en bråkdel jämfört med för fem år sedan.

– I dag har vi i princip bara efterfrågestyrd tillsyn, säger Stefan Hult, arbetsmiljöinspektör med samordningsansvar för skolan, till Lärarnas tidning.

Konsekvenserna kan vara svåra att förutse, även om positiva resultat knappast är att vänta.

– Hela arbetsmiljöarbetet bygger ju på förebyggande insatser men nu är det ingen som kollar om skolorna sköter det de är ålagda. Det är alltid olyckligt när ett så stort område är utan tillsyn under längre tid, säger Stefan Hult.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.