Årets föräldravänligaste arbetsplats finns i industrin

Boliden Group, corporate IT, får 2012 års utmärkelse Guldnappen av Unionen som årets mest föräldravänliga och jämställda arbetsplats.

Det är en anställd, Mari Jansson, som nominerat sin arbetsgivare till Guldknappen eftersom hon blev anställd medan hon var gravid.

När hon berättade att hon skulle ha barn i samband med att hon blev erbjuden jobbet sa hennes chef att det inte var några problem: ”Det förstår väl jag att du kommer få några barn men det är dig jag vill anställa.” Det är mest män på arbetsplatsen och även de är hemma för vård av sjukt barn och tar ut föräldraledighet. Inställningen hos de närmaste cheferna är att om personalen mår bra så jobbar de bra. Boliden ger också 10 procent ersättning de första månaderna så att de anställda får ut 90 procent av lönen.

– Boliden får Guldnappen för sitt moderna och visionära arbete med jämställdhet och likabehandling på både individ- och företagsnivå. Boliden är ett mansdominerat företag i en traditionellt mansdominerad bransch som i både ord och handling visar att jämställdhet inte bara är en fråga för kvinnor utan berör alla i samhället, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Utmärkelsen Guldknappen har delats ut sedan 2003 och går till en arbetsplats som lyckats förena föräldraskap och arbete.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.