Bästa arbetsmiljöidén prisad

Skellefteå kommuns städavdelning har fått motta pris för bästa arbetsmiljöidé. Med Lean till sin hjälp har de genomfört 351 idéer och sparat 5,8 miljoner kronor.

Projektet Leantänk hos städ har varit en del av det dagliga arbetet för kommunens lokalvårdare. Men det har också handlat om aktiviteter som exempelvis kreativitetsdagar där personal bytt arbetsplats för en dag och lära sig mer om städmaskiner.

Dessutom har man jobbat mycket med att komma med idéer för hur arbetet kan utvecklas. under 2010 genomfördes 351 av de inkomna idéerna och hittills i år har 341 idéer genomförts. Flera hundra ligger och väntar på att förverkligas.

– Alla arbetsplatser måste inte tillämpa allt. Det som passar på ett ställe kanske inte passar på ett annat. För att uppmärksamma alla idéer som kommer in har vi omröstningar. På arbetsplatsträffar diskuterar vi de bästa förslagen och för var hundrade genomförd idé bjuder vi personalen på tårta. Några ekonomiska ersättningar ger vi däremot inte, säger Eva Nyström, chef för fastighetskontorets städavdelning, som menar att det är svårt att veta vad alla de genomförda idéerna har gett för besparingar.

Städavdelningen har dock varit tvungna att minska sina kostnader med 5,8 miljoner kronor under 2009 till 2010, vilket de lyckades med.

– Vi har inte jobbat fel tidigare, det är viktigt att påpeka, men vi har tack vare projektet kunnat hitta genvägar till att jobba smarare och mer flexibelt, säger Victoria Berglund, projektledare för Leantänk hos städ.

Exempel på genomförda förändringar är de små färgprickar som sätts på bland annat toaletter och i omklädningsrum för att markera att storstädning har genomförts, hjul under möbler för att underlätta förflyttningar, städning ovanpå skolskåp med golvmopp och skrapor på skaft för att slippa böja sig och skrapa bort tuggummin på golvet.

Bakom priset står tidningen Du & Jobbet och Arbetsmiljöforum.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.