Bättre arbetsmiljö, färre sjukskrivningar

Förbättrade arbetsmiljöer är en framgångsrik väg att minska sjukskrivningar och bör ses som ett bra alternativ till sänkta ersättningsnivåer. Det visar en avhandling i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.

Syftet med studien var att ta reda på vad som påverkar sjukfrånvaro. Lars-Gunnar Engström har i sin avhandling studerat tre olika aspekter av sjukskrivning; faktorer som leder till sjukskrivning, faktorer som motverkar sjukskrivning och faktorer som leder till att arbetsförmågan återfås och sedan återgång i arbete.

Studien visar att såväl kortsiktiga som långsiktiga ekonomiska incitament har betydelse för utfallet av en sjukskrivning. Faktorer som tolkas som jobbkontroll motverkar korttidsfrånvaro. Däremot är arbetsmiljöfaktorer som spända arbetssituationer, arbetstillfredsställelse och fysisk arbetsmiljö viktiga för att förklara sjukfrånvaro. För kvinnor är känsla av sammanhang en viktig faktor som motverkar sjukskrivning.

Resultaten från studien tyder på att arbetslivsinriktad rehabilitering är ett potentiellt effektivt instrument för att förbättra individens arbetsförmåga och möjligheter att komma tillbaka till arbete igen.

Avhandlingen visar också att sjukfrånvarobeteende kan påverkas med andra medel än att sänka ersättningsnivåer och striktare berättigandekriterier för ersättningarna. Detta kan exempelvis vara att förbättra arbetsmiljö och att jobba mer med rehabiliteringsåtgärder.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.