Chefsjobb drömmen för många svenskar

Ledarskap Vd, personalchef och administratör toppar listan över svenskarnas drömjobb. Det står klart sedan drygt 4 000 svenskar fått lista sitt drömjobb i Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

– Flera rapporter de senaste åren har visat att intresset för chefsjobb minskar. Trots det hamnar nu fyra olika chefsjobb bland de tio främsta av svenskarnas drömjobb. Det är en glädjande utveckling för det svenska ledarskapet, säger Lars Forseth, vd ManpowerGroup Sverige.

I årets undersökning toppar vd listan över svenskarnas drömjobb. Tvåa kommer personalchef och på tredje plats administratör. När männen drömmer om jobb hamnar vd och ingenjör etta respektive tvåa. Bland kvinnorna däremot är personalchef tillsammans med administratör de populäraste drömjobben.

Mäns och kvinnors jobbdrömmar skiljer sig åt också på andra sätt. Yrken som säljare, äventyrare och musiker finns med på männens topp tio-lista, men saknas på kvinnornas. Lärare, marknadsförare och djurskötare återfinns bland kvinnornas vanligaste drömjobb, men inte bland männens.

Ser man bakåt i tiden visar det sig att vissa yrken helt har tappat sin popularitet. Vd är fortfarande det mest eftertraktade yrket medan yrken som entreprenör och managementkonsult helt har fallit bort från listan. Även lärare har försvunnit från huvudlistan, men behåller med en sjätteplats sin popularitet bland kvinnorna. Värt att notera är också att fem av titlarna på årets lista är yrken med arbetsledaransvar, exempelvis vd, personalchef, projektledare, försäljningschef och produktionschef.

– Det är positivt att så många svenskar drömmer om ansvarsfulla yrkesroller speciellt som vi vet att både högre chefer och mellanchefer är en bristvara i dag, säger Lars Forseth.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.