De är Sveriges bästa arbetsplatser

Företag som investerar i personalen och jobbar med att skapa förtroende och tillit är de bästa arbetsplatserna. Great place to work har listat de bästa företagen att arbeta för.

De är Sveriges bästa arbetsplatser

Great Place to Work Institute utser varje år landets bästa arbetsplatser, baserat på medarbetarnas relation till ledningen, till sitt arbete, organisationen och varandra. I år baseras listan på en undersökning bland medarbetarna i 80 företag där de fått fylla i 58 påståenden om sin arbetsplats.

Liksom tidigare år dominerar it-företagen, men även organisationer inom andra branscher börjar placera sig högre på listan. Två av dem är läkemedels- och fastighetsbranschen.

– Årets lista skvallrar en hel del om hur företagen har hanterat ekonomiskt svåra tider och vilka företag som lågkonjunkturen till trots prioriterat frågor som rör medarbetarnas engagemang och förtroende, säger Maria Grudén, vd på Great Place to Work Institute i Sverige.

SAS Institute bäst

SAS Institute som arbetar med beslutstöd och analys utsågs till bästa arbetsplats bland organisationer mellan 50 – 250 medarbetare för fjärde året i rad.

Vd Liselotte Jansson menar att det är extra viktigt att arbeta med trivseln på företaget under en lågkonjunktur. På en osäker marknad blir kundengagemanget avgörande. Trygghet och trivsel blir då en grundförutsättning för att medarbetarna ska kunna möta kundernas krav.

– I lågkonjunkturen som var gick vi tidigt ut och slog fast att det inte kommer att bli några uppsägningar. Det har bidragit till att medarbetarna känner sig trygga, säger Liselotte Jansson.

Fakta

Sveriges Bästa Arbetsplatser 2010 (siffran inom parentes anger 2009 års placering)

Små Organisationer (20-50 medarbetare)

WL Gore & Associates (4)

Concrete IT (1)

Tenant and Partner (3)

Brostaden (5)

Blocket (ny)

Exopen Systems (ny)

Medelstora Organisationer (50-250 medarbetare)

SAS Institute (1)

Centiro Solutions (ny)

QlikTech (7)

Kungsleden (ny)

Abbott (ny)

Eli Lilly (ny)

DGC One AB (5)

Medtronic (ny)

Telia Sonera Finans (ny)

Nackageriatriken (ny)

Stora Organisationer (>250 medarbetare)

Accenture (1)

American Express Sverige (3)

Microsoft (2)

Qbranch (4)

SATS (5)

3 (6)

IFS (ny)

Enfo Sweden AB (9)

Procter & Gamble (7)

Newsec (ny)

Specialutmärkelser

Bästa Arbetsplats för kvinnor: W L Gore & Associates

Bästa Arbetsplats för äldre: Nackageriatriken

Bästa Arbetsplats för nyanställda: Telia Sonera Finans

Bästa internkommunikation: SAS Institute

Bästa Arbetsplats för kompetensutveckling: SATS

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.