De är vinnare av Standardiseringspriset 2023 – ”Ger inspiration”

I samband med Internationella dagen för standarder delade Sis under fredagen ut det nya priset Standardiseringspriset. Vinnaren blev ett företag som strävar efter att rädda liv.

De är vinnare av Standardiseringspriset 2023 – ”Ger inspiration”

Standardiseringspriset är en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Det vinnande företaget är det som har bidragit till störst samhällsnytta genom standardisering.

Under fredagen fick företaget Hammerglass bland annat för hur de framgångsrikt använder standardiseringen för att nå ut med sin produkt och därmed göra arbetet i entreprenadmaskiner säkrare och förhindra olyckor. Hammerglass produkt är 300 gånger starkare än glas men bara hälften så tungt.

– Att vinna Standardiseringspriset är enormt hedrande och ger inspiration till vårt fortsatta arbete med standarder. Att välja säkra lösningar utifrån en riskanalys är bland det viktigaste en arbetsgivare kan göra, kommenterar Bengt Nilsson, Senior Advisor, Hammerglass AB, i ett pressmeddelande.

Brinnande vinnarmotivering

Juryn utgjordes av Annika Andreasen vd på Sis, Jan Larsson, vd på Business Sweden, Mattias Lindahl, professor Linköpings universitet, Susanne Nellemann Ek, vd på BIM Alliance och Pia Sandvik vd på Teknikföretagen. Deras motivering lyder:

”I en tid när arbetsplatsolyckorna de facto ökar, kan Hammerglass produkt skydda några av de yrkesgrupper som löper allra störst risk att skadas i sin arbetsmiljö. Genom sitt engagemang i standardiseringen driver de frågan om en internationell standard för säkerhetsglas i entreprenadmaskiner. När förslaget är publicerat, kan tillverkarna CE-märka sina maskiner med certifierade rutor och därigenom erbjuda säkrare helhetslösningar som räddar liv. Samtidigt öppnas dörren till en enorm och växande marknad.”

Nomineringar för de två övriga finalisterna

Noaq Flood Protection AB

Noaq Flood Protections innovation – som hindrar vatten från att svämma över med hjälp av vattnets egen tyngd – underlättar hanteringen av en allvarlig konsekvens av klimatförändringar. Med stor entusiasm har Noaq Flood Protection i Hudiksvall gett sig in i en standardlös terräng, för att enträget reda ut de begrepp som omgärdar mobila skyddsvallar. Resultatet; en standard som bland annat bekräftar samhällets behov, möjliggör enhetliga bruksanvisningar och underlättar framtida upphandlingar. En ny innovativ infrastruktur som gynnar det egna företaget samt den nya, växande bransch som utmanar den etablerade sandsäcken.

Sveriges Konsumenter

En stark röst för alla Sveriges konsumenter som verkar för kvalitet, säkerhet och hållbarhet genom att aktivt delta i flera kommittéer – inom allt från barnartiklar, skor och livsmedel till förpackningar, estetiska ingrepp och hållbara städer. Sveriges Konsumenter är också starkt engagerade i att få med fler deltagare som beaktar konsumenternas/brukarnas behov. Att få in deras perspektiv redan vid utformningen av en standard gynnar alla parter. Ändamålsenliga produkter har längre livslängd och bidrar på så sätt till en mindre miljöpåverkan och ökad hållbarhet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.