En fabriksåterställning av organisationen

En fabriksåterställning av organisationen

Hela företaget samlades på en konferensgård i Nacka. Det var ett ganska slitet gäng som precis hade tagit sig igenom en höst med hög debitering och många sena kvällar. Det fanns dessutom en känsla av att något inte stod rätt till i organisationen. Med ambitionen att skapa tydlighet och förutsättningar för tillväxt hade organisationen i själva verket blivit mer byråkratisk och bidragit till att passivisera medarbetarna.

Vår vd Magnus inledde dagen, hälsade välkomna och förklarade att ledningsgruppen härmed är upplöst och att hela företaget är den nya ledningsgruppen. Efter att alla hade briefats om ekonomiska förutsättningar och väsentliga omvärldsfaktorer, påbörjade vi tillsammans resan att skapa vårt gemensamma företag.

Nu är vi snart i mål. Där det tidigare fanns rutiner och modeller finns det nu initiativkraft och ansvarstagande. När vi tidigare fokuserade på vad och hur, sluter vi nu upp bakom ett gemensamt varför. Vi har tagit ett kliv mot att bli en modern organisation.

Jag frågade Magnus vad som var hans största utmaning i omställningen. Han pekade på de invanda beteenden som finns hos både ledare och grupper.

”Självutplånande för ledaregot” Läs mer på nästa sida.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.