EU:s företagsstöd når nya nivåer

Internationellt De senaste tre åren har kriserna avlöst varandra i Europa. Coronapandemin, Rysslands krig och den gröna omställningen har fått EU-kommissionen att tillåta mer och mer statligt stöd – men attitydförändringen är inte helt utan komplikationer.

EU:s företagsstöd når nya nivåer
Foto: Adobe Stock

Från mars i fjol har EU-kommissionen godkänt 733 miljarder euro i statligt stöd till företag inom EU, rapporterar Financial Times. Det motsvarar drygt sju årliga svenska statsbudgetar. Så högt stöd har tidigare bara getts under pandemins start 2020 då EU ändrade sina villkor för statligt stöd och delade ut nästan 900 miljarder euro i statsstöd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

De nya lösa tyglarna kan dock komma att gynna de större EU-länderna på bekostnad av de mindre. Tidigare har EU-komissionen varit noga med att konkurrensen inte ska bli skev på EU:s inre marknad, och man har därför varit försiktig med företagsstöd.

Efter utbrottet av Coronapandemin godkände EU-kommissionen att reglerna tillfälligt gjordes mer flexibla.

I mars i år beslutade kommissionen att förlänga den så kallade krisramen till slutet av 2025 och utöka den till att även möjliggöra gröna investeringar.

Av det stöd som godkänts under denna period står Tyskland för nästan hälften. På andra plats ligger Frankrike med 23 procent av de godkända projekten och Italien ligger på tredje plats med åtta procent. Som en jämförelse stod Tyskland 2020 för 25 procent av EU:s BNP medan Frankrike och Italiens andel var 17, respektive 12 procent.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste