Flexibla arbetstider bra för privatlivet

När personal inom vården får önska arbetstider upplevs det som positivt.

En undersökning från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljo bland 600 personer på 14 vårdarbetsplatser visar att möjligheten att önska arbetstider i så kallade önskescheman upplevs ha en positiv inverkan på privatlivet. Det skriver tidningen Du&Jobbet. Personalen får skriva in önskemål om vilka timmar de vill jobba, vilket matchas mot bemanningsbehovet.

46 procent tyckte att effekten var positiv, 10 procent att den var negativ och 44 procent upplevde ingen skillnad. Kvaliteten på arbetsinsatsen försämrades inte enligt majoriteten, 85 procent upplevde inte någon skillnad mot fasta scheman. 13 procent tyckte det hade en positiv effekt, medan 3 procent upplevde en negativ.

Riskerna med att lämna önskemål om när man ska jobba uppges vara att medarbetarna skapar förhoppningar om när de inte ska behöva jobba, vilket inte alltid infrias. Dessutom kan scheman läggas så att en person får jobba ännu längre pass, fler dagar i följd, vilket kan öka arbetsbelastningen.

Det var främst kvinnor som deltog i studien. Dessa angav en annan nackdel med önskeschema, nämligen att möjligheten att påverka arbetstiderna kunde innebära mer jobb på hemmaplan, när arbetstiden inte längre fungerade som ett skydd mot att ta på sig ansvaret för olika sysslor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.