Frankrike inför stopp för jobbmejl på fritiden

Arbetsmiljö Sedan nyår gäller en ny lag i Frankrike som ger medarbetare rätt att ignorera sin smartphone på fritiden. Lagen innebär att företag med fler än 50 anställda måste förhandla med medarbetarna om vilka tider de ska vara tillgängliga – och när de inte ska vara det.

Frankrike inför stopp för jobbmejl på fritiden
Shutterstock

Det var en rapport om hälsofarorna med ständig uppkoppling som fick den franska arbetsmarknadsministern Myriam El Khomri att reagera och som nu resulterat i den nya lagen, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Förutom att förhandla om vilka tider medarbetarna ska vara tillgängliga ska man också diskutera hur man på ytterligare sätt kan minska arbetets intrång på fritiden.

Om parterna inte kommer fram till ett avtal är det arbetsgivarens skyldighet att definiera när medarbetarna ska vara tillgängliga och inte.

Plus och minus

Drygt en tredjedel av franska anställda använder dagligen sina tekniska hjälpmedel för att arbeta utanför arbetstid, enligt en undersökning från det franska opinionsinstitutet Eleas. Undersökningen visar också att 60 procent av fransmännen är positiva till den nya lagen.

Tidningen Libération hyllar de nya direktiven, som man menar behövs eftersom medarbetare ofta bedöms utifrån hur hängivna och tillgängliga de är.

Å andra sidan är det viktigt att medarbetarnas flexibilitet bibehålls – så att det till exempel går att gå tidigare från jobbet och i stället jobba hemifrån på kvällen, framhåller Xavier Zunigo, arbetsmarknadsexpert och chef för den franska forskargruppen Aristat.

Flera storföretag agerar redan mot den ständiga uppkopplingen och inför olika begränsningar i tillgängligheten till e-postkonton. Bland andra biltillverkarna Volkswagen och Daimler i Tyskland och kärnkraftsbolaget Areva och försäkringsbolaget Axa i Frankrike.

Läs mer i the Guardian.

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste