Genomtänkt design kan korta vårdtider

Genomtänkt arkitektur, design och sinnesstimulans ökar patienters möjligheter att återhämta sig både fysiskt och psykiskt och kan korta vårdtiderna, visar ny forskning.

Kristina Sahlqvist vid Göteborgs universitet har tittat på hur sjukvården utifrån kunskaper om hjärnans återhämtning kan skapa bättre miljöer för rehabilitering. Allt från neurologer, rehabiliteringsläkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och psykologer har medverkat i projektet och resultatet blev en konceptuell lösning för hur en optimal rehabiliteringsavdelning bör vara uppbyggd.

– I vårt koncept ges avdelningen till exempel ett rumsligt hjärta där patienter och anhöriga skulle kunna laga mat och äta tillsammans, vilket ger ett mer avdramatiserat sätt att umgås med sina närmaste i sjukhusmiljö, säger Kristina Sahlqvist.

Påverka alla sinnen

Parallellt med forskningsarbetet har hon tillsammans med en designer och forskare på Textilhögskolan i Borås jobbat med design som exempelvis en kofta med inbyggda högtalare och ett mjukt armband som utgör fjärrkontroll.

För att mäta och testa forskningsteorierna byggdes ett intensivvårdsrum där alla sinnen påverkas att byggas upp vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. I arbetet medverkar en arkitekt, läkare, sjukhuspersonal, musiker, en designer, en akustiker och en kognitionsvetare. För att kunna se vad miljön kan ge för resultat i praktiken tar forskarna i sin studie med hela den sociala situationen för patient, personal och anhöriga.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste