Glamour, grönt te och jazz – så firades Stockholms bästa kvalitetsarbete

Innovation Stockholms stadshus fylls av glitter och musik när stadens mest innovativa kvalitetsinsatser ska hyllas. Kvalitetsmagasinet rapporterar på plats – här är vinnarna.

Glamour, grönt te och jazz – så firades Stockholms bästa kvalitetsarbete

Blå hallen lyser upp av ett mjukt blått ljus kvällen till ära. Ison och Filles låt ”Stockholm” ekar i lokalen. ”Upp med händerna” skriker Fille från scen. Publiken svarar med att sträcka ut fingrarna mot strålkastarljuset.

Dragqueen och skådespelaren Robert Fux kliver in under scenljuset som kvällens konferencier och tillkännager sig med orden:

– Jag älskar gala, glitter och kvalitet – såklart!

Festkänslan är på topp, trots att kolsyrat grönt te är det enda som serveras i glasen.

– När en Stockholmare får stöd trots en svår situation, när en medborgare får tydliga och rättvisa beslut, då fungerar Stockholm. Idag samlas vi här för att uppmärksamma ert arbete, förklarar Stockholm Stads finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Högt på agendan för kvällen är Stockholms stads satsning på mat med kvalitet.

– Det ska vara väldigt gott, bra för klimatet och bidra till livsmedelsberedskap. När vi arbetar med det i vardagen så är det kvalitet, säger matstrateg på Stockholms Stad Johanna Sandahl.

Hydrotermisk behandlad bulgur på korn med svamp, äpplen och dragonemulsion från Ekerö, serveras med selleriterrin och ärtsoja från Sälen.

Middagen serverades med ett mouserande glas grönt te. Bild: Agnes Alvang.

Efter en närproducerad spis fångar Kvalitetsmagasinet en av vinnarna till priset ”Framsteget” som hyllar innovation. Det är ett förvaltningsöverskridande projekt: Samordnad tillsyn för sund konkurrens och tryggare stad.

En av de kvällens två vinnare av priset Framsteget. Bild: Agnes Alvang.

Vad är er enskilt viktigaste förändring som lett till främjad innovation och kvalitet?
– Samverkan, helt klart. Vi är flera förvaltningar som samverkat och var och en har olika uppdrag. Alla sitter på olika kunskaper och när man pratar med varandra får man kompletterande perspektiv och utvecklas tillsammans, säger Katarina Bexar, chef för näringslivsenheten på Stadsledningskontoret.

Tack vare sin framgång kommer projektet nu bli permanent i och med årsskiftet.

– Nästa steg är att utveckla ett digitalt verktyg för innovationsledningen, säger Linda Engberg på Miljöförvaltningen som är en av de organisationer som deltagit i projektet.

Så till kvällens höjdpunkt – Kvalitetsutmärkelsen. Det blir Enheten för förebyggande arbete på Södermalms dagsverksamhet som får utmärkelsen.

– Kärleken för de vi är till för präglar hela vårt arbete, säger de från scenen.

Vinnarna av årets Kvalitetsutmärkelse tar emot sitt diplom uppe på scenen. Bild: Agnes Alvang.

Tonerna av orgelmusik dånar ut i kombination med en diskant kick-trumma när programmet är slut och kaffe med mingel i stället tar vid. Lisa Jansson, områdeschef på enheten, ställer undan sin kaffekopp för att svara på våra frågor. I bakgrunden, från Gyllene salen, ljuder jazzmusik som spelas av elever från Södra Latins gymnasium.

– Vi har arbetat med kvalitet på riktigt, systematiskt. Det började som ett projekt i samarbete med Svenskt Demenscentrum som sedan utvecklades till ett systematiskt förbättringsarbete med start för fyra år sedan.

– Nästa steg är en ännu mer personcentrerad dagverksamhet där alla brukare ska kunna få den vistelse som är bäst för just den personen.

Vad gör ni för att kvalitetskulturen ska bevaras även om nyckelpersoner slutar?
– Det handlar i grund och botten om ledarskapet, att vara närvarande och skapa engagemang. När alla kan sitt jobb, brinner för sitt jobb skapar man naturligt en gemensam drivkraft, säger Lisa Jansson.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste