Trögt för jämställdhet i svenska styrelser

Social hållbarhet Sverige faller i rankningen över länder med högst andel kvinnliga styrelseledamöter, det visar en ny studie från Deloitte.

Trögt för jämställdhet i svenska styrelser
Foto: Stockadobe

35,3 procent av Sveriges bolagsstyrelser utgörs av kvinnor. Det en ökning med 0,6 procentenheter sedan 2021. Den långsamma utvecklingen innebär att Sverige faller i rankningen över länder med högst andel kvinnliga styrelseledamöter. Nu ligger Sverige på sjunde plats, efter att ha legat på femte plats 2021.

– Självklart är det uppmuntrande att vi gör framsteg, men utvecklingen går alldeles för långsamt och det är tråkigt att se Sverige falla i rankningen. Det är viktigt att vi håller fokus och vidtar konkreta åtgärder för att öka mångfalden i svenska styrelser, också vad gäller ålder, bakgrund och etnicitet, säger Therese Kjellberg, partner och styrelseordförande på Deloitte, i ett pressmeddelande.

Studien Women in the Boardroom: A Global Perspective visar att kvinnor sitter på mindre än en fjärdedel (23,3 procent) av styrelseplatserna globalt, en ökning med 3,6 procentenheter sedan 2021. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer kvinnor och män vara jämnt representerade i styrelserna först år 2038.

– Flera av länderna som ligger i topp har infört initiativ – såsom kvotering och redovisning – för att driva på utvecklingen. De verkar dock inte ha samma effekt på ordförande- och vd-rollerna, där den kvinnliga representationen är betydligt lägre, kommenterar Therese Kjellberg.

Hon förklarar vidare att affärsnyttan med mångfald är bred. Företag med diversifierade styrelser och ledningsgrupper har visat att de presterar bättre ekonomiskt. De är också mer attraktiva i näringslivet och bland kunder.

Bland toppländerna för kvinnlig representation återfinns Frankrike (44 procent), Norge (43,5 procent), Italien (40,4 procent) och Belgien (38 procent). Sedan 2021 har även Nya Zeeland (36,3) och Nederländerna (35,8 procent) gått om Sverige.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.