Känslor viktigare än intelligens

Känslomässig förmåga viktigare än hög IQ tycker nio av tio arbetsgivare enligt en ny undersökning.

Att de anställda är smarta på ett känslomässig plan är viktigt för svenska arbetsgivare visar en ny undersökning från Careerbuilder.se. 87 procent av arbetsgivarna värderar emotionell intelligens, EI, högre än IQ. Samtidigt säger 76 procent att de inte skulle anställa någon som har ett högt IQ, men lågt EI. Detta eftersom arbetsgivarna bland annat tycker att känslomässigt smarta personer är empatiska, motiverar andra och vet hur man löser konflikter på ett effektivt sätt.

– Vid ansökan till en ledig tjänst bör de arbetssökande belysa beteenden som gör dem till den bästa kandidaten istället för att enbart berätta om sina prestationer, säger Jorge Vasquez, vd på Careerbuilder Nordic.

För att kunna bedöma en persons EI säger arbetsgivarna att de till exempel tittar på om en person lyssnar lika mycket som de pratar, om de hanterar kritik bra och om de kan ha tankeväckande diskussioner om svåra frågor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.