Byter jobb mitt i stormen – ”Förutsättningarna har aldrig varit bättre”

Karriär Alexandra S. Havik intar tjänsten som verksamhetsutvecklare på Statens institutionsstyrelse, Sis, samtidigt som regeringen meddelar att myndigheten ska göras om från grunden. Det är jättebra att politiken stöttar upp, tycker hon.

Byter jobb mitt i stormen – ”Förutsättningarna har aldrig varit bättre”
Alexandra S. HAvik är numera verksamhetsutvecklare på Statens institutionsstyrelse. Foto: Adobe Stock, Magnus Glans

I början av februari klargjordes det att regeringen vill göra om hela den statliga barn- och ungdomsvården i grunden. En utredning tillsattes för att föreslå en helt ny organisation.

– Det är dags att stänga ett kapitel för att påbörja ett nytt, sa socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under en presskonferens.

Ungefär samtidigt meddelade Alexandra S. Havik att hon lämnade sin tjänst som verksamhetscontroller på Barncancerfonden, för ett nytt jobb på Sis. Dålig timing kallades det av flera, men som det senaste tillskottet i sektionen för verksamhetsanalys – ett lag på uppåt femton personer – ser hon fram emot att tackla myndighetens förändringsresa.

– Det är superspännande. Fokus ligger på oss som myndighet nu, och jag ser stora möjligheter att skapa förbättringar, säger hon.

Förutsättningarna matchar behoven

Sis har fått kritik de senaste åren, bland annat för förekomst av våld och sexuella övergrepp på de särskilda ungdomshemmen, för bristande säkerhet, dåliga lokaler och brist på bemanning.

Enligt regeringen har den statliga barn- och ungdomsvården inte hängt med i samhällsutvecklingen, vilket myndigheten själv har flaggat för många gånger.

– Utredningen blir en kraft i rätt riktning. Nu kommer politiken och stöttar upp, så äntligen kommer det kunna hända saker på riktigt. Förutsättningar har aldrig varit bättre, säger Alexandra S. Havik.

Regeringens utredning ska presenteras i april 2025, men till dess stannar Sis verksamhet inte upp. Tvärtom menar Havik.

– Ungdomsvården kommer inte att försvinna, utan det är nu vi ska lösa de problem vi har.

Kanske ”för omfattande” verksamhetsplan

Hon beskriver Sis verksamhetsplan som jätteambitiös, både när det gäller att jobba med ständiga förbättringar och kvalitetsgarantier. Myndigheten vet tydligt vilken kvalitet den vill uppnå. Ambitionerna har det inte varit brist på tidigare heller, menar Havik, men den stora skillnaden nu blir de ändrade förutsättningarna.

– Jag tycker att verksamhetsplanen är bra. Den är specifik, tydlig och väldigt omfattande. Jag vet inte om vi kommer att mäkta med allting i den, för det är flera hundra aktiviteter som ska genomföras. Det är kanske att den är för omfattande, men den matchar absolut behoven.

Bland annat ska sektionen för verksamhetsanalys på Sis utveckla ett närstöd tillsammans med och för institutionerna.

– Det är inte otydligt vad vi ska göra, utan det handlar om att hitta bästa huret. Ta till exempel närstödet. Vi vet inte ännu hur det ska se ut. Sådant ska vi klura på.

Men Havik känner sig inte på något sätt orolig inför arbetet som väntar. Till skillnad från sitt förra jobb har Havik nu ett team att bolla arbetet med, vilket hon ser som en stor fördel. Kvalitetsrollen kan vara en ensam sådan, men behöver inte vara det.

– Det är alltid bättre när man får jobba tillsammans, säger hon.

Vilken blir din största styrka som verksamhetsutvecklare?

– Mitt driv. Jag har en strävan efter att få ihop helheten och förenkla. Det är bra att ibland kunna backa, ifrågasätta och renodla.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.