Astra Zeneca-stjärnan lämnar yrkeslivet

Karriär Lena Vågberg har varit kvalitetsansvarig för Astra Zenecas globala forskning i elva års tid. Hon har sett bolaget växa av motgångar och bidragit till betydande förbättringar. Nu väntar ett helt nytt sorts äventyr.

Astra Zeneca-stjärnan lämnar yrkeslivet
Lena Vågberg. Foto: Boel Ferm

Lena Vågberg prydde senaste numret av Kvalitetsmagasinet, och berättade i en djuplodande intervju om hur stolt hon var över sitt uppdrag som kvalitetsansvarig – trots att hon hoppas att funktionen på sikt ska kunna avvecklas. I dagarna gick hon ut med att hon lämnar yrkeslivet bakom sig.

Varför slutar du? 

– Jag har efter flera års funderande och bollande med mig själv beslutat mig för att gå i pension. Det känns rätt och bra efter ett 35 år långt yrkesliv.

Vilka är dina viktigaste lärdomar från tiden på Astra Zeneca? 

– Astra Zeneca är ett fantastiskt företag som inkluderar alla medarbetare på ett sätt jag sällan erfarit. Jag har lärt mig jättemycket och haft roligt hela tiden – det har jag ännu. Viktigaste lärdomen kanske är hur lång tid det tar att få till en kulturförändring. Att det är oerhört viktigt att visa en vision, och att arbeta stegvis för att uppnå denna. Att man inte ska underskatta värdet av att förenkla och på det sättet förbättra. Tydlighet, förståelse för verksamheten och pragmatism är bra egenskaper.

Vad ska du göra nu? 

– Det är fortfarande flera månader kvar – jag slutar inte förrän till sommaren. Då ska jag ha semester som vanligt, njuta av sommaren, spela golf, träna och påta i trädgården. Vara med familj och vänner. Sedan är jag säker på att det reder sig. Jag har inte gjort upp några planer ännu. Jag kommer inte att ligga på sofflocket.

Vad hoppas du att din efterträdare har för egenskaper och visioner? 

– Jag hoppas att min efterträdare kommer med lite andra perspektiv och syn på saker, men samtidigt tror jag på den vision vi sedan länge stakat ut. Jag hoppas att hen gör denna lite bättre, men kanske behåller grundtanken. Att bygga kvalitet i en organisation gör man inte via en gigantisk kvalitetsorganisation – ägarskapet måste ut i verksamheten. 

Vad är det roligaste du har upplevt på ditt jobb? 

– Oj, allt är ju så roligt. Att få arbeta med så många olika kulturer, att bygga ett team som är helt fantastiskt och att få möjlighet att arbeta nära så många kloka, erfarna och nyfikna personer – det är och har varit en ynnest. Det är roligt att se framgång av det vi så länge arbetat för och att kulturen har förändrats åt det hållet vi hoppas. Jag har fått möjlighet att se och arbeta med så många olika uppgifter även utanför kvalitetsuppdraget – det har breddat min kunskap och det har jag haft stor nytta av i alla sammanhang. 

Vad är det svåraste du har upplevt på ditt jobb? 

– Jag vet faktiskt inte – inte för att saker är enkla, men man behöver ju inte krångla till det. Organisationsförändringar kan vara svåra, men om man tänker på medarbetaren i första hand brukar det ordna sig det också.

Vad skulle du ha sagt till dig själv första dagen på jobbet om du träffade henne idag? 

– Jag skulle ha sagt: grattis till detta jobb. Detta kommer att bli verkligt spännande och du får lära dig helt nya saker. Njut och lär!

Fakta

Lena Vågberg

Ålder: 64

Karriär: Tek Lic i fysikalisk kemi från KTH, har arbetat inom läkemedelsbranschen sedan 1995.

Från: Sollentuna.

Bor: Sollentuna.

Familj: make, två söner med familjer och två söta barnbarn.

Hobby: golf, trädgård, tycker om att prova vin.

Största förebilden: min pappa var så klok och erfaren – han lärde mig mycket om ledarskap.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.