Lena Olving vinner Gabrielsen Award

Den erfarna styrelsepampen Lena Olving, som bland annat varit verksam inom Volvo och Saab, har som första kvinna i Sverige vunnit Gabrielsen Award.

Priset bär den tidigare norska näringsministern Ansgar Gabrielsens namn, eftersom han under sin tid som näringsminister öppet kritiserade att det fanns så få kvinnor på styrelseposterna inom näringslivet. Han lyckades också få igenom ett lagförslag om att minst 40 procent av styrelserna ska bestå av kvinnor.

Priset Gabrielsen Award syftar till att få fler kvinnliga styrelseordföranden bland stora företag. Det delades ut hos Grant Thornton den 15 november och gick till Lena Olving med motiveringen:

”Lena har en stark CV med ett brett spektrum av styrelseerfarenhet från Norge, Danmark och Sverige och en fantastisk kommunikativ förmåga. Hon har lång operationell erfarenhet med resultatansvar och hon utmanar och ifrågasätter. Hon har en tydlig uppfattning om saker och ting och är ekonomiskt orienterad. I styrelserummet är hon noga med att diskussioner leder till beslut. Hon har en stark social och strategisk förmåga. Lena är också bra på att koppla beslut mot den strategiska kartan.”

– Jag är väldigt glad och stolt över att ha tilldelats det här priset. Det är ett faktum att vi är för dåliga på att få kvinnor till ledande positioner i samhället och jag välkomnar alla goda initiativ för att förändra det. Det här priset ser jag som ett bra sätt att uppmärksamma frågan, säger Lena Olving, COO på Saab.

 

Fakta

Om Lena Olving

Lena Olving är en av få svenska kvinnor som har gjort internationell karriär inom tillverkningsindustrin och har varit verksam inom Volvo och Saab. Sedan 2008 sitter hon i ledningen av försvarskoncernen Saab och blev utsedd till vice koncernchef och Chief Operating Officer 2010. Lenas Olvings styrelsekarriär sträcker sig tio år tillbaka i tiden då hon valdes in i Alfa Lavals styrelse. Hon har därefter varit ledamot i Gunnebo, Norsk Hydro och Green Cargo. Idag är hon verksam som ledamot i SJ samt det danska biotechbolaget Novozymes.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.