Två mästare i Lean

Det blev i år ett delat förstapris när Lean Forum delade ut utmärkelsen Svenska Leanpriset. Vinnarna blev socialtjänsten i Malmö och Delavals Tumbafabrik.

Malmö stad, Sdf södra innerstaden, avdelningen Individ och familj, och Delaval International, Tumbafabriken, står som vinnare av Svenska Leanpriset 2012. Priset delades ut vid årets Lean Forum Konferens i Södertälje.

– Socialtjänsten i Malmö är banbrytare inom den offentliga sektorn och har på kort tid visat goda resultat, men framförallt skapat stort kapital av lärande och är goda förebilder, säger Lean Forums ordförande Joakim Hillberg. Delaval var så pass bra att vi helt enkelt inte kunde välja bort dem; vi kunde inte välja en även om vi varit tvingade.

Sporrar till utveckling

Lean Forums ordförande konstaterar även att det sker en positiv utveckling inom Lean där företag och organisationer sporrar varandra att utvecklas. Tanken med Leanpriset är bland annat att lyfta fram förebilder som jobbar utifrån en bred syn på Lean baserad på ledarskap, medarbetarskap, lärande och uppnådd förbättring.

I motiveringen till Delavals pris poängterar Lean Forum att satsningen gett resultat inom såväl arbetsmiljö, kvalitet, ledtid och produktivitet.

– Svenska Leanpriset är en bekräftelse på det engagemang som alla medarbetare i fabriken visar, säger fabrikschef Anders Iveberg vid Delavals Tumbafabrik. Vi har visat att vi har en effektiv förbättringsprocess där alla bidrar och där det sammanlagda arbetet gör att vi stärker vår konkurrenskraft på en mycket tuff global marknad.

Förebild inom Lean

Även Malmö stads socialtjänst lyfts fram som ett positivt föredöme. Lean Forum konstaterar att förvaltningen är en föregångare inom offentlig sektor som de hoppas ska få fler efterföljare.

– Det är enormt roligt att betraktas som föregångare inom offentlig sektor och att vårt fokuserade arbete för att bättre möta våra kunders behov uppmärksammats, säger Cecilia Svensson, avdelningschef Individ och familj, Sdf södra innerstaden, Malmö stad.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.